Betændelse i tandrod

    Betændelse i en tandrod er betegnelsen for tandrodsbetændelse. Tandsygdommen opstår oftest som følge af et ubehandlet cariesudbrud. Hvis du har et ubehandlet hul i din tand vil bakterierne derfra brede sig som betændelse til tandens nerve, som med tiden vil dø. Hvis betændelsen breder sig til den knogle, som tanden sidder fast i, vil der opstå en rodbetændelse. Ved rodbetændelse, også kaldet rodspidsbetændelse vil nerven være død og bakterierne være fortsat ind i dine tænders rødder. Dette medfører desuden, at knoglen nedbrydes på den pågældende tand.

    Nedenfor kan du læse meget mere om betændelse i tandroden, hvorfor tandsygdommen opstår samt hvilke symptomer og faresignaler du bør være opmærksom på. Har du yderligere spørgsmål til emnet er du altid mere end velkommen til at kontakte os. Vi sidder klar til at råde og vejlede dig i henhold til din specifikke tandsituation.

    Hvad er rodbetændelse?

    Betændelse i tandroden er som det ligger i beskrivelsen, betændelse omkring roden af en tand. Som nævnt ovenfor opstår rodbetændelse, som følge af et dybt hul i tanden, som ikke bliver opdaget og behandlet i tide. Derfor spreder bakterierne fra hullet sig videre til tandens nerve, der efterfølgende dør. Breder betændelsen sig til den knogle, som tanden sidder fast i, opstår der således en rodbetændelse.

    At have betændelse i en tandrod er desværre meget normalt. Faktisk oplever næsten alle mennesker én eller flere gange i livet at få tandrodsbetændelse. Dette skyldes at huller i tænderne er en af de hyppigste tandsygdomme. Den bedste måde at forhindre betændelse i en tandrod er ved at have en god og forebyggende tandpleje, som dermed undgår huller i tænderne. Udover din egen forebyggende mund- og tandpleje er det vigtigt at gå regelmæssigt til tanden, for at opdage eventuelle huller, inden de når at vokse sig større. Selvom vi mennesker er blevet langt bedre til at passe på vores tænder og opretholde en sund tandpleje, så kan det alligevel ske at tandsygdomme sniger sig ind i munden. Et godt råd til din forebyggende tandpleje mod huller i tænderne er at bruge tandtråd, som supplement til din tandbørstning hver eneste dag. Der er nemlig mange steder, hvor børsten ikke kan komme ind og fjerne madrester og lignende, hvorfor tandtråd eller lignende supplement er afgørende.

    Hvorfor får man betændelse i en tandrod?

    Betændelsestilstanden opstår som sagt, hvis nerven i den pågældende tand er død efter et dybt og ubehandlet cariesangreb. Først vil bakterierne kun være i det ubehandlet hul, men som tiden går vil de brede sig til tandens nerve, som sidder midt inde i tanden. Når bakterierne først har nået nerven, går der også betændelse i denne. Efterfølgende vil nerven dø og betændelsen igen sprede sig videre til den knogle, som tanden sidder fast i. Det er således helt afgørende, at du får gjort noget ved dit ubehandlet hul inden det videreudvikler sig til betændelse i tandroden.

    Vidste du, at rodbetændelse også kan opstå i en tand, som allerede har været rodbehandlet? Dette skyldes, at ikke alle bakterier i rodkanalen blev fjernet ved den første rodbehandling. Hvis bakterierne kommer uden for rodkanalen, vil der opstå en ny betændelse omkring roden. Betændelsen kan desuden videreudvikle sig som en tandbyld (absces), hvor indholdet er betændelsesvæske (pus). Undertiden kan der dannes et forbindelsesrør mellem tandbyld og mundhulen (fistel), så betændelse kan sive ud i munden. Dette kan du smage, hvorfor det er et af de symptomer du bør være opmærksom på i forhold til betændelse i tandroden.

    Hvad er symptomerne på rodbetændelse?

    Hvis du har betændelse i en tandrod vil dette som oftest give symptomer. Dog behøver det ikke at gøre det, hvorfor tandlægen kun kan opdage tandsygdommen tilfældigt ud fra et røntgenbillede. Uanset om betændelsen giver symptomer eller ej, skal den behandles. Ellers breder betændelsen sig videre i knoglen, hvor den kan være meget svær at stoppe.

    Symptomer på rodbetændelse kan variere utrolig meget. De hyppigste anses som:

    • Ømhed/smerte ved tygning
    • Konstante og dunkende smerter
    • Farveændring på en eller tænder
    • Ømhed ved synkning
    • Ømhed og hævelse under eller omkring kæben
    • Dårlig smag i munden

    Går du rundt med en uopdaget tandrodsbetændelse, kan bakterierne fra betændelsen spredes med blodet. På den måde kan en rodbetændelse i sjældne tilfælde være medvirkende årsag til alvorlige sygdomme i hjerte, hjerne og lunger. Derfor bør du være særlig opmærksom, hvis dine symptomer viser sig at være hævelse op mod øjet, smerter ved synkning og smerter i eller omkring kæbepartiet. Som erfaren akut tandlæge har vi set og oplevet lidt af hvert, derfor anbefaler vi også altid heller at kontakte os en gang for meget end en gang for lidt. Viser det sig at dine smerter skyldes et større og besværligt tandproblem skal du behandles omgående. I andre tilfælde vil smertelindring i form af penicillin og receptpligtig medicin være behandling nok. Uanset hvad du måtte have brug for kan vi hjælpe dig!

    Hvordan behandles rodbetændelse?

    Uanset om rodbetændelse giver symptomer eller ej, er en ting sikkert. Tandsygdommen skal behandles omgående. Hvis ikke risikerer du, at betændelsen breder sig videre til knoglen, hvor den vil være langt mere vanskelig at stoppe. Bliver en rodbetændelse derimod behandlet i tide med en rodbehandling, er der normalt ingen følgevirkninger. Selve rodbehandlingen er normalt også ukompliceret. Dog kan der opstå rodbetændelse på samme tand mere end en gang. Man skelner mellem behandling af tandens første rodbetændelse og den behandling, som foretages, hvis tanden allerede har været rodbehandlet før.

    Formålet med en rodbehandling er, at fjerne alt det døde nervevæv fra tandens rodkanal. Det gøres med nogle lange, tynde file, som man bruger til at raspe væggene i rodkanalen. Rodkanalen skylles undervejs med en desinficerende væske. Kanalen tørlægges og forsegles til sidst med et gummiagtigt materiale. Behandlingen følges med røntgenbilleder. Som følge af rodbehandlingen bliver tandkronen udhulet. Behandlingen sluttes derfor af med, at tanden bliver bygget op på ny med en fyldning eller en krone. Uanset hvilken behandlingsform, som vil være den bedste i dit henseende, så tager vi højde for dine egne ønsker og behov for behandlingen. Hos AKUT TANDLÆGER kan vores team af erfarne og kompetente behandlere hjælpe dig uanset din tandsituation.

    Betændelse i tandrod - Hvad er udsigten for fremtiden?

    En rodbehandlet, død tand vil som regel være lidt mere sprød end en tand med levende nerve. Det betyder, at både roden og resterne af tandkronen har lidt større tendens til at knække. En rodbehandling skal følges med røntgenbilleder, indtil man er sikker på, at betændelsen i knoglen er helet. Det gør den desværre ikke altid, hverken efter rodbehandling eller efter rodspidsoperation. Derfor er det vigtigt at du besøger din tandlæge regelmæssigt for at være sikker på at alting er, som det skal være. Husk desuden på, at tandsmerter er din munds måde at fortælle dig at noget er galt. Derfor bør du reagere på dine smerter. Med det in mente, så kan du sagtens have tandkomplikationer uden at have nogen former for smerter eller symptomer. Det er således her at dine årlige tandlægebesøg bliver afgørende.

    Har du akut brug for en tandlæge, håber vi på at være dit foretrukne valg. Vi hjælper mange akutte patienter hver eneste dag, skal vi også hjælpe dig?

    © 2021 AKUT TANDLÆGER
    Tandblegning
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram