Plomber

    Plomber, også kendt som plumper eller sølvfyldninger var særligt noget som tandlægen benyttede før i tiden, når der skulle laves en fyldning i tænderne. En fyldning er en behandling af caries, bedre kendt som huller i tænderne. Tænderne blev førhen fyldt med sølvamalgam, hvilket er dét nogen fortsat omtaler som plomber. Der er dog sket meget siden og videnskaben har gjort store fremskridt. Af denne grund udføres de fleste fyldninger i dag i et meget stærkt plastmateriale. Plast har en lang række fordele, hvorfor det netop er dette materialevalg, som nu er tandlægens fortrukne. En af de største fordele ved at benytte plast som materiale er, at det har en limende effekt. Dette betyder at tandlægen kan undgå at bore så meget af den oprindelige tand væk. På samme måde kan den sunde tandsubstans skånes mest muligt. Desuden ligner plastfyldningen en rigtig tand. Det er altså til fordel for de gamle plomber en kosmetisk flot behandling, som passer til resten af dit tandsæt.

    Hvilke forskellige typer fyldninger findes der?

    Trods dét at plast er det fortrukne materialevalg, så findes der en række forskellige typer af fyldninger:

    • Guldfyldninger
    • Plomber (også kendt som sølvfyldninger)
    • Porcelænsfyldninger
    • Metalkeramiske fyldninger
    • Plastfyldninger

    Knækket plombe?

    Skulle det pludselig ske at du går hen og knækker en gammel sølvplombe helt, så kan vi som akuttandlæge være dig behjælpelige! Det kan nemlig med tiden ske at tanden begynder at revne, da sølvmaterialet med tiden korroderer og udvider sig. Når dette sker, opbygges der spændinger i det omkringliggende tandvæv og slutteligt medfører dette at tanden begynder at revne. De fleste mennesker mærker slet ikke, at der opstår revner i forbindelse med deres gamle plomber. Dette sker først når et stykke af tanden pludseligt knækker helt af. Men mærker man noget, vil dette i de fleste tilfælde fremprovokeres ved at tygge på noget hårdt.

    Generelt er det vanskeligt at vurdere, hvilke tænder der på grund af gamle sølvplomber er i fare for at knække. Det vigtigste du bør vide er dog, at hvis uheldet er ude, kan vi hos AKUT TANDLÆGER således hjælpe dig. Uagtet dag og tidspunkt kan vi være dig behjælpelige!

    Skal jeg skifte mine gamle plomber til plast?

    Med tiden har plastmaterialet udviklet sig til at være et bedre og mere fordelagtigt materialevalg end dét sølvamalgam, som plomberne er fyldt af. Derfor anbefales det at du får skiftet dine gamle sølvfyldninger til plast. Dette fordi det har vist sig at plast er det bedste valg til fyldninger i tænderne. En af de største fordele er som tidligere nævnt den kosmetiske del, hvorfor flere netop af denne grund ønsker at få udskiftet de gamle plomber til tandfarvede plastfyldninger. Endvidere er det vigtigt at pointere at plombernes materiale udvider og trækker sig sammen i takt med temperaturer af skiftende karakterer. Dette medfører med tiden træthed i emaljen. I sidste ende vil det betyde, at der er stor risiko for at tanden knækker helt. Skulle det pludselig ske at din gamle sølvfyldning går hen og knækker så er akut tandlægen klar til at hjælpe dig. Vores tandlæger har en lang erfaring inden for akutområdet, hvorfor vi med garanti kan hjælpe dig med lige det du har brug for.

    Behandlinger

    Vi kan hjælpe dig med dine akut opståede problemer, eksempelvis med disse behandlinger.
    © 2021 AKUT TANDLÆGER
    Tandblegning
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram