Tandblegning

    Hvad er tandblegning?

    Som det ligger i ordet, betyder tandblegning at gøre tænderne mere hvide. Dit smil gør en stor forskel for dit udseende og udstråling. Mange vil opleve at se en forandring i sit tandsæt med alderen, hvor ens tænder ses mørkere og mere misfarvede end tidligere. Det er naturligt og der kan findes flere forskellige årsager til dette. Misfarvninger kommer hyppigt pga. rygning, et stort indtag af farvende føde- og drikkevare som rødvin, kaffe og lakrids. Desuden er nogle født med tænder, som er sværere at holde hvide end andre. Der kan være god grund til, at man har misfarvede tænder og derfor ønsker en tandblegning.

    Hvordan foregår en tandblegning?

    En tandblegning påbegyndes ved at din tandlæge undersøger dine tænder grundigt og i forlængelse heraf, laver en nøjagtig farvebestemmelse af dine tænder. På den måde vurderes det om dit tandsæt er egnet til en tandblegning. Hvis dine tænder er egnet til en tandblegning, vil din tandlæge tage en snak med dig om det ønskede resultat. Derved får du et naturligt og flot resultat af tandblegningen, som du vigtigst af alt, selv er tilfreds med.

    Er der forskel på hjemmeblegning og blegning ved en akut tandlæge?

    Tandblegning kan foregå på to forskellige måder: som hjemmeblegning med tilpassede skinner eller som ”almindelig” behandling ved tandlægen. Som behandling hos din tandlæge kan blegningen udføres på én time. Med en større koncentration af brintoverilte er det muligt at blege tænderne hurtigt og smertefrit. Men du kan også få blegningen foretaget over en længere periode på to uger. Ved denne behandlingsmetode starter tandlægen med at lave en farvebestemmelse af dine tænder, så du får den rigtige nuance i blegningen. På den måde ender du ikke med en blegning, der er for svag eller alt for voldsom, og derved ender med unaturligt hvide tænder.

    Derefter tages der et aftryk af dine tænder, og ud fra dette kan tandlægen lave en blegeskinne, som er tilpasset dit tandsæt. Skinnen får du med hjem sammen med en blegende gele, som du skal lægge i skinnen. Din tandlæge eller tandplejer vil give dig en nøje instruktion til, hvordan og hvor meget blegegel du skal påføre i din blegeskinne. Du skal tage skinnen i munden hver aften inden du skal sove i en to ugers periode, så får du et flot resultat. Grundet et mindre indhold af brintoverilte tager hjemmeblegningen længere tid.

    Hvis du skulle ønske at friske dine tænder op med en tandblegning nogle år senere, vil du kunne gøre det endnu billigere denne gang, fordi du har skinne og kun behøver at købe den blegende gele. Dette gælder for begge typer tandblegning.

    Hvad gør jeg, hvis min egen blegeskinne knækker?

    Hvis uheldet er ude og din blegeskinne er knækket, skal der i de fleste tilfælde fremstilles en ny individuel blegeskinne til dig. Kontakt din akut tandlæge og medbring din blegeskinne, så vil det vurderes om skaden kan laves så din blegeskinne kan bruges tilfredsstillende igen.

    Jeg har ikke mere blegemiddel tilbage, hvad gør jeg? Din akut tandlæge vil gerne være løsningen på problemet!

    Hvis du står i den situation at mangle blegemiddel, kan du kontakte din akut tandlæge. Her er det er muligt at købe tandblegemiddel i håndkøb med den rette brintoveriltekoncentration, som er tilladt i Danmark. Vi anbefaler aldrig at du køber blegemidler på nettet, de er oftest ulovlige og kan gøre skade på dine tænder og tandkød. Du bør altid få en vurdering af dine tænder hos tandlægen, inden du får tænderne bleget. Hos tandlægen får du en grundig instruktion i, hvordan du bleger dine tænder, men selve blegningen foregår hjemme hos dig selv.

    Er det alle tænder som kan bleges?

    Det er ikke alle misfarvede tænder, som kan bleges. Tænder med fyldninger og kroner kan ikke bleges. Det er derfor vigtigt at informere din tandlæge, hvis du ønsker en tandblegning inden du for eksempel starter en kronebehandling. I værste tilfælde skal fyldningen eller kronen udskiftes. Det er derfor altid en god idé at tage en snak med din tandlæge omkring din ønsket tandblegning.

    Hvad skal jeg være særlig opmærksom på ved tandblegning?

    Når du får bleget dine tænder, er der en risiko for at du kan opleve efterfølgende smerter, dette skyldes det aktive stof i blegemidlet: brintoverilte. Derfor er det vigtigt at tage en snak med din tandlæge om du egner dig til tandblegning. I de 2 uger hvor du får foretaget en hjemmetandblegning er det også vigtigt ikke at indtage nogen farvede fødevare som rødvin, kaffe og lakrids. Desuden anbefales det at man undgår rygning.

    Det er vigtigt at afvende den mængde blegegel din tandlæge anbefaler så blegegelen ikke kommer på tandkødet. Hvis uheldet er sket og tandblegegelen er kommet på tandkødet er det vigtigt at skylle grundigt med vand. Hvis du alligevel kan se en farveforandring eller oplever en svien eller brændende fornemmelse i munden, skal du kontakte din akut tandlæge.

    Har du brug for hjælp angående tandblegning er vi således klar til at hjælpe dig. Hos AKUT TANDLÆGER sidder vi klar til at dele ud af vores ekspertise. Hvad enten du ønsker en tandblegning eller oplever akutopstået problemer med tandblegning, er vi klar til at hjælpe dig!

    Behandlinger

    Vi kan hjælpe dig med dine akut opståede problemer, eksempelvis med disse behandlinger.
    © 2021 AKUT TANDLÆGER
    Tandblegning
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram