q Knækket eller flækket tand - få svar på dine spørgsmål online

  Knækket tand eller flækket tand

  En knækket tand eller en flækket tand er ofte forbundet med stor smerte og ubehag. Andre gange kan du dog slet ikke mærke at din tand er knækket. Når en tand med revne begynder at gøre ondt, mærker du blandt andet en smerte, når du tygger sammen på noget hårdt eller sejt. Dette kan f.eks. være en karamel. Desuden kan den pågældende tand gøre ondt, hvis noget koldt rammer tanden. Der kan gå flere uger eller måneder mellem at smerten udløses, fordi du uvilkårligt vil tygge ”udenom” den dårlige tand. Det vil ofte være svært for dig at udpege, hvilken tand det drejer sig om. En tand som er knækket, er meget skrøbelig og derfor anbefaler vi at du får behandlet den hurtigst muligt. Hos AKUT TANDLÆGER undersøger vi, hvad årsagen er og hvordan vi bedst muligt kan hjælpe dig i din specifikke situation. En ting er sikkert: med en knækket eller flækket tand bliver tilstanden desværre altid værre af at vente. Derfor tøv ikke med at kontakte os. Vi er klar til at hjælpe dig!

  Hvorfor knækker tænder?

  Tænder er som udgangspunkt stærke, og kan holde til rigtig meget. Alligevel sker det, at tænderne knækker eller bliver slået eller tygget af. Der er flere årsager til, at tænderne kan revne. Først og fremmest skyldes det, at tænderne kan blive svagere efter mange års hårdt arbejde. Man kan sige, at tanden bryder under af træthedsbrud i tanden. Det kan også være grundet et hul, som har svækket tanden i så stor en grad, at tanden til sidst går hen og knækker eller flækker helt. Flere kan også opleve at det er et uheld. Du kan bide i noget hårdt, falde uheldigt eller være forårsaget af andre ting, som gør at din tand knækker. Hvad end den knækket tand skyldes, er det vigtigt at du kontakter din akut tandlæge hurtigst muligt!

  Hvor flækker tanden oftest?

  Oftest kommer revner der, hvor tanden er svagest og oftest i en kindtand, som er svækket, grundet caries i tanden. Jo større fyldningen er og jo mindre tand, der er tilbage, jo lettere kommer der en revne. I sjældne tilfælde ses revner i sunde, ubehandlede tænder.

  Hvad sker der, hvis man ikke behandler en knækket eller flækket tand?

  Hvis du ikke bliver behandlet i tide, kan tandens nerve tage skade. I visse tilfælde bliver det dermed nødvendigt at rodbehandle din tand. Revner kan også føre til, at tanden flækker. Hvis der kun brækker en lille del af tanden, kan den dog bygges op igen. Flækker tanden på langs, skal den trækkes ud. Mange mennesker går rundt med revner i tænderne helt uden at vide det og nogensinde få problemer med det. Men begynder tanden at gøre, skal der i såfald gøres noget hurtigst muligt. Jo længere tid du venter, jo værre bliver din specifikke tandsituation.

  Hvordan kan tandlægen behandle en knækket eller flækket tand?

  Når først din tandlæge har lokaliseret revnen i den pågældende tand, handler det om at stabilisere tanden, så revnen ikke giver sig, når du tygger. Alt efter din specifikke situation kan din akut tandlæge behandle dig på forskellige måder. Har der f.eks. kun været en lille fyldning i tanden, kan tandlægen forsøge at lime den sammen med en plastfyldning. Samtidig kan tyggefladen beslibes, så den svage del af tanden ikke belastes for hårdt. Har der derimod været en stor fyldning i tanden eller er tanden kraftigt beskadiget er det nødvendigt at sætte noget rundt om tanden for at holde sammen på den. Dette gøres bedst med en kronebehandling, hvorfor tandens styrke reetableres efter bruddet.

  Knækket kindtand eller flækket kindtand

  En knækket kindtand er sjældent forbundet med smerte. Dette skyldes de små spidser også kaldet tyggeknuder, som sidder på kindtænderne. Hvis de knækker, påvirker det ikke tandens nerve, og det kan derfor være svært at vide hvis en kindtand er knækket. Dog kan det gøre ondt ved tygning af mad. Er dette tilfældet skal du kontakte tandlægen.

  Knækket tand pris – flækket tand pris. Hvad koster det at få lavet hos akut tandlægen?

  Det kan variere meget, hvad det koster at få lavet en knækket tand. Prisen er afhængig af, hvilken tand der skal behandles, og hvor stor en fyldning der skal laves. En lille fyldning i en fortand uden bedøvelse koster mindre end 500 kr. En stor fyldning i en kindtand med bedøvelse kan nemt løbe op i 1.200 kr. - 1.800 kr. Heraf kan du få dækket mellem 140-300 kroner af beløbet, hvis du er medlem af Sygeforsikringen Danmark. Således kan prisen variere en del alt efter om det er en fortand som er knækket, tandens størrelse og antal flader, som skal behandles.

  Flækket fortand weekend

  Hvis uheldet er ude og din tand knækker om aftenen eller i weekenden vil du egen tandlæge højst sandsynligt være lukket. Det betyder dog ikke at du ikke kan komme til tandlæge og blive afhjulpet dine smerter. Hos AKUT TANDLÆGER kan du få en tid og komme hurtigt til, når du har brug for det. Har brug for en akut tandlæge i weekenden, så er vi således altid behjælpelige. Om du har flækket din fortand eller knækket et stykke af en kindtand, kan vi hjælpe dig. Flere steder kan prisen hænge sammen med det akutopstået problem. Dette er dog ikke tilfældet hos os.

  Hvad kan jeg selv gøre for at forebygge revner i tænderne?

  Først og fremmest skal du, for at forebygge revner i tænderne, undgå at få huller. Desuden vil en god mundhygiejne hjælpe med at gamle fyldninger holder længere. Udskiftning af fyldninger bør ske så sjældent som muligt, fordi der forsvinder lidt af tanden hver gang en fyldning udskiftes. Oplever du allerede at have én tand med en revne, er du ofte disponeret for at få revner i andre tænder.

  Har du knækket eller flækket en tand, der gør ondt, anbefaler vi at du kontakter din akut tandlæge nær dig.

  © 2021 AKUT TANDLÆGER
  Tandblegning
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram