Retainer

    Hvad er en retainer?

    En retainer er en metaltråd, som fastholder tænderne i en ny position i forbindelse med tandregulering. Uagtet alder og specifik tandsituation anbefales det i langt de fleste tilfælde, at du får påsat en retainer i enten over- eller underkæbe eller begge. Dette anbefaler tandlægen for at tænderne bliver bevaret i den nye tandstilling. Ved tandregulering flyttes tænderne fra én position til en anden i knoglen. Forskydninger i tandstillingen skyldes bl.a., at knoglen remodelleres hele livet. Derfor vil den knogle, som tænderne sidder fast i, ændre sig, og der vil af denne grund være risiko for at tænderne flytter sig. Af denne årsag benytter tandlægen en retainer til at fastholde tænderne i den position de er blevet rettet hen til, efter en afsluttet bøjlebehandling.

    Tænderne vil som udgangspunkt rigtig gerne rykke sig tilbage. Faktisk oplever hele 60-70% det man kalder et relaps, hvor tænderne rykker sig tilbage til udgangspunktet. Dette undgås dog ved hjælp af en retainer. Metaltråden fastsættes bag på tænderne, og opretholder på den måde tændernes nye position.

    Forskellige former for retainer:

    • Skinner (snapskinner eller essex-skinner). Skinnerne benyttes oftest, hvis der ikke er plads til at sætte metaltråden fast bag på tænderne. Hvis dit bid eksempelvis er meget tæt er det fortrukne valg en skinne, som du skal sove med hver nat.
    • Ganebøjle (benyttes oftest ved tandregulering af unge mennesker)
    • Retainertråd som limes fast bag på tænderne

    Dette skal du være opmærksom på ved en retainer:

    En retainer er limet bag på dine tænder med plast. Bindingen mellem tand og plast kan med tiden svækkes eller gå hen og blive utæt. Dette kan medføre at tråden bliver løs eller i værste fald, falder helt af. Nogle gange opdager man det, og nogle gange opdages det slet ikke. Her opstår et problem, som du i såfald skal være opmærksom på. Hvis metaltråden bliver løs eller falder helt af, vil én eller flere tænder nemlig begynde at vandre og derved gå tilbage mod udgangspunktet.

    Skulle det ske at tråden går løs er det vigtigt at den fastsættes med det samme, da tænderne ellers begynder at rykke sig tilbage mod tandsættets første udgangspunkt. Venter man for længe kan man tillige risikere, at tråden ikke bare kan sættes fast igen og dermed skal tandlægen lave en helt ny tråd. Hvis tråden vel og mærke ikke er beskadiget og fortsat intakt, kan den i de fleste tilfælde limes på igen. Dette er op til tandlægen at vurdere.

    Du må aldrig selv begynde at hive tråden af, da sandsynligheden for at du beskadiger tråden dermed er meget stor. Sker dette skal der en helt ny tråd til.

    Retainer og mundhygiejne

    En retentionstråd vanskeliggør mundhygiejnen og det er derfor vigtigt at have ekstra fokus på dette område. Eksempelvis er det svært at benytte tandtråd, da du grundet retaineren ikke kan få tandtråden til at passere mellem tænderne. I stedet kan du bruge små mellemrumsbørster, også kaldet interdentalbørster fra eksempelvis mærket gum. Disse kan købes hos tandlægen eller på apoteket. Med disse kan du forsigtigt rense under tråden og langs med tandkødet. På den måde undgår du tandkødsbetændelse, som giver blødning og hævelse.

    Mistet retentionstråd

    Hvis tråden mistes rykker tænderne sig tilbage til udgangspunktet. Det er af denne grund vigtigt at opsøge akuttandlægen hurtigst muligt for fremstilling af ny tråd. Når en ny tråd skal fremstilles tages der et aftryk af dit tandsæt enten ved hjælp af en aftryksmasse eller ved scanning med kamera. Med aftrykket fremstilles gipsmodeller, hvorved tråden efterfølgende fremstilles individuelt. I nogle tilfælde er det muligt at fremstille tråden direkte, hvis tænderne såfremt står meget lige og ikke har rykket sig fra deres position. Uanset hvad er det vigtigt at du kontakter din akuttandlæge hurtigst muligt, så dine tænder ikke når at rykke sig. Det vigtigste for dig at vide er, at du kan blive afhjulpet dit specifikke problem hos akuttandlægen nær dig!

    Så har du brug for hjælp angående din retentionstråd er vi således klar til at hjælpe dig. Hos AKUT TANDLÆGER sidder vi klar til at dele ud af vores ekspertise.

    Behandlinger

    Vi kan hjælpe dig med dine akut opståede problemer, eksempelvis med disse behandlinger.
    © 2021 AKUT TANDLÆGER
    Tandblegning
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram