Fyldninger

  Hvad er en tandfyldning?

  En tandfyldning er en behandling af caries. Caries – bedre kendt som huller i tænderne, er en af de mest almindelige tandsygdomme, som alle mennesker, i alle aldre, kan erhverve sig. Sygdommen har ofte et langsomt forløb og kan derved på de tidlige udviklingsstadier standses. Hvis de angrebne tænder ikke behandles i tide, ødelægger caries tændernes substans. Derved er der brug for at få lavet en fyldning hos tandlægen. En fyldning går ind og erstatter den tandsubstans, som er forsvundet grundet cariesangrebet. Ligeledes har fyldningen til formål at forhindre, at hullet bliver større og samtidig at bringe den normale funktion og form tilbage Når dine tænder bliver angrebet af caries, medfører det at din emalje bliver opløst og dermed opstår der et hul. En fyldning forhindrer yderligere skade, idet den aflukker det område, hvor bakterierne tidligere var trængt ind.

  Hvornår får man brug for tandfyldninger?

  Man mærker ikke selv de tidlige stadier af caries, da der ikke er nogen nerver i emaljen. Derfor anbefales det, at du går regelmæssigt til tandlæge for at opretholde din forebyggende tandpleje og derved undgår caries. Hvis du ikke kan nå at standse cariesangrebet i tide, vil tandlægen være nødsaget til at bore og fjerne det ”syge” tandvæv. Hullet fyldes efterfølgende med et tandfarvet plastmateriale. På den måde kan tanden igen fungere og stadig få sin oprindelig form og udseende.

  Så har du fået et hul i din tand, som skal fyldes, er en plastfyldning en rigtig god løsning. Plastfyldninger har samme farve som dine egne tænder, og er derfor også en kosmetisk flot løsning. Fyldningen opbygges i flere lag med forskellige typer plast, og på den måde bliver emaljen på dine tænder erstattet af et holdbart materiale med et naturligt udseende. Fyldninger er lavet af blødt materiale, der kan formes og lægges direkte i hullet, hvorefter det hærder og erstatter det mistede tandvæv.

  Findes der forskellige typer tandfyldninger?

  Der findes en række forskellige typer af fyldninger:

  • Plastfyldninger
  • Porcelænsfyldninger
  • Metalkeramiske fyldninger
  • Guldfyldninger
  • Sølvfyldninger, også kendt som plomber (Amalgamfyldninger)

  Hvilken type tandfyldning benyttes oftest?

  Trods det at der findes forskellige typer af fyldninger er en fyldning af plast et flot resultat og en god holdbarhed. Plastmaterialet er af høj kvalitet, og hos din akut tandlæge laver vi din tandfyldning professionelt og skånsomt.

  Hos AKUT TANDLÆGER vurderer vi altid behovet i den enkelte situation, så du får den fyldning, der er nødvendig for netop dig. Det er i mange tilfælde nok at lave en tandfyldning i plast frem for i porcelæn, og vi anvender derfor i næsten alle tilfælde plast som materiale. Det er vigtigt, at dit hul i tanden bliver fyldt ud, så du kan opretholde en normal tyggefunktion, og tanden ikke knækker yderligere.

  Skal mine gamle sølvfyldninger udskiftes?

  Førhen havde plastfyldningerne ikke den nødvendige styrke til at kunne erstatte sølvfyldninger fuldt ud. Men nu har plastmaterialet rent teknologisk udviklet sig til at være bedre end sølvfyldningerne. Da det har vist sig at plast er det bedste materialevalg til fyldninger i tænderne, anbefales det at du får skiftet dine gamle sølvfyldninger til plast. Endnu en grund til at du bør udskifte dine sølvfyldninger til plast er, at materialet i sølvfyldningerne udvider sig og trækker sig sammen i takt med skiftende temperaturer i mundhulen. Dette betyder at der med tiden vil opstå træthed i emaljen, som følge af disse påvirkninger og i sidste ende er der stor risiko for at tanden knækker.

  Som nævnt er en af de største fordele ved en plastfyldning det kosmetiske udseende. Flere patienter ønsker netop af denne grund at få udskiftet de gamle sølvfyldninger til tandfarvede plastfyldninger. Med en plastfyldning bliver fyldningen derved flot og naturlig, og samtidig ikke til at se.

  Fordele og ulemper ved tandfyldninger eller plastfyldninger

  Før i tiden var tandfyldninger lavet af sølv. Siden da er store fremskridt gjort og i dag udføres langt de fleste tandfyldninger i et stærkt og holdbart materiale. Plast har en række fordele og kun meget få ulemper. En af de ulemper, som der kan opstå ved plastfyldningen, er det teknikfølsomme materiale, som plast er lavet af. Dette ser vi hos AKUT TANDLÆGER alligevel som en fordel. På den måde stilles der nemlig større krav til din tandlæge, som skal udføre fyldningen til perfektion. Det er vi hos din akut tandlæge glade for. Vi ønsker kun at behandlingerne udføres med de absolut bedste løsninger af de absolut dygtigste tandlæger.

  En af de største fordele ved plastfyldninger er, at plasten har en limende effekt. Dette medfører at din tandlæge ikke behøver at bore så meget af den oprindelig tand væk, hvorfor man samtidig skåner den sunde tandsubstans. En anden betydelig fordel ved en plastfyldning er, at fyldningen ligner en rigtig tand. Derfor er det kosmetisk er en bedre og mere anbefalesværdig behandling.

  Så hvis du gerne vil have lavet et hul i din tand, så du igen kan tygge og spise normalt uden gener, så er du altid velkommen til at kontakte os for en plastfyldning.

  Behandlinger

  Vi kan hjælpe dig med dine akut opståede problemer, eksempelvis med disse behandlinger.
  © 2021 AKUT TANDLÆGER
  Tandblegning
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram