Ondt i tænderne

  Har du ondt i tænderne? Du kan have ondt i tænderne af mange forskellige årsager. Smerter i tænderne er kroppens måde at fortælle dig, at noget er, som det ikke bør være. Af denne grund bør du tage det alvorligt, når du har ondt i tænderne. Et generelt råd til dig, som har ondt i tænderne er, at du bør opsøge tandlæge hurtigst muligt. Uagtet dag og tidspunkt kan akuttandlægen være dig behjælpelig. Du kan være helt sikker på at dine tandsmerter udvikler sig yderligere, hvis ikke du bliver tilset og behandlet i tide. Af denne grund opfordrer vi dig til at opsøge akuttandlæge hurtigst muligt, hvilket i langt de fleste tilfælde viser sig at være gavnligt for din behandling.

  Hvorfor har jeg ondt i tænderne?

  På trods af, at vi i dag er blevet meget bedre til at passe på vores tænder, så har de fleste på et eller andet tidspunkt oplevet at have tandsmerter. Oftest er årsagen til tandsmerterne ukendte for en selv. Faktisk kan det være rigtig svært at vurdere, hvor smerterne præcis kommer fra. Af denne grund er det vigtigt at opsøge tandlæge hurtigst muligt, så årsagen til smerterne kan findes. Med mindre du i følge af et uheld har fået slået en af dine tænder ud, eller har fået et voldsomt tandtraume, kan det være svært præcis at afgøre, hvad dine smerter i tænderne skyldes. Tandpine kan nemlig opstå som følge af adskillige faktorer. Huller i tænderne, tandbylder, flækkede tænder samt betændelsestilstande kan alle være skyld i smerter i kæbe, tænder og tandkød.

  Oftest når du har ondt i tænderne, skyldes det én af følgende faktorer:

  • Et hul i tanden (caries), der ligger helt tæt på tandens nerve
  • Infektion omkring én eller flere visdomstænder
  • Betændelse omkring tandrodsspidser
  • Tandbyld
  • Knækket eller flækket tand
  • Paradentose - tandkødsbetændelse

  Tegn på at jeg har ondt i tænderne?

  Ondt i tænderne kan både føles som isninger, spontane jag eller som en konstant generende smerte. Almindelige tegn på tandpine er blandt andet smerter, når du spiser eller tygger sammen og ved indtag af varme eller kolde mad- eller drikkevarer. Derudover kan dine tandsmerter også ses som en hævelse af kæbe eller kind og blødninger eller betændelse fra tænder og tandkød. Uagtet hvilken type smerter du oplever, bør du kontakte akuttandlægen, så du ikke risikerer at dine smerter i tænderne udvikler sig yderligere.

  Hvornår bør jeg søge tandlæge?

  Det kan være svært at vurdere, hvornår man bør kontakte tandlægen. Helt generelt bør du huske på, at det er bedre at kontakte tandlægen en gang for meget end en gang for lidt. Med dette menes også så hurtigt så muligt. Jo før du kontakter akuttandlægen, desto større chance er der for at dit problem ikke når at vokse sig større og derved medgive dig yderligere tandproblemer. En evaluering fra tandlægen kan fastslå årsagen til tandpinen i et tidligt stadie, hvilket er gavnligt for den forbyggende behandling.

  Du bør kontakte tandlægen, hvis du oplever nedenstående:

  • Håndkøbsmedicin kan ikke lindre tandsmerterne
  • Smerter mere end to dage efter, at du har fået trukket en tand ud
  • Hævelse i tandkødet eller kinden
  • Feber og hævelse i mundhulen
  • En knækket tand eller en tand, som uheldigvis er blevet slået ud
  • Visdomstænder og deres frembrud

  Når man begynder at have ondt i tænderne, er det vigtigt at du opsøger din akuttandlæge hurtigst muligt. Der er nemlig ikke noget mere irriterende end, at gå rundt med smerter i tænderne. Derfor opfordrer vi hos AKUT TANDLÆGER at få en akut tandlægetid, såfremt man oplever smerte i én eller flere tænder.

  Hvad hjælper mod ondt i tænderne?

  Har du tandpine, bør du først og fremmest kontakte tandlægen. Er det weekend eller helligdag, kan du i stedet kontakte akuttandlægen nær dig.

  Følgende råd mod tandpine har det formål at hjælpe dig med ondt i tænderne:

  • Rens mellem tænderne med tandtråd og børst dine tænder skånsomt med en blød tandbørste
  • Forsøg at lindre smerterne med smertestillendemedicin
  • Undgå at udsætte tanden for varme
  • Undgå faste fødevarer
  • Skyl munden med klorhexidin eller lunkent vand

  Forebyggelse af smerter i tænderne

  Passer du godt på dine tænder? Selvom smerter i tænderne kan opstå trods en sund mundhygiejne, så er det den regelmæssige tandpleje, som kan forbygge en eventuel tandpine mest muligt. For at forebygge smerter i tænderne bør du huske på følgende:

  • Børst dine tænder grundigt to gange om dagen. Brug tandtråd eller mellemrumsbøster de steder, hvor tandbørsten ikke kan komme til.
  • Tænk over hvad du spiser. Raffineret sukker og stivelser er to elementer som typisk graver sig ned gennem emaljen med hjælp fra diverse bakterier.
  • Benyt den korrekte tandbørste. Studier har vist at en elektrisk tandbørste er bedre end en almindelig tandbørste. Brug ligeledes en flourholdig tandpasta, når du børster dine tænder.
  • Husk dine regelmæssige tandlægetjek mindst to gange om året, som er effektive i forebyggelsen af både huller i tænderne samt andre tandkødssygdomme.

  Du bør altså huske på at mange smerter i mundhulen kan forebygges med en god og korrekt mundhygiejne. En god mundhygiejne vil således forebygge eventuelle tandsmerter. Skulle uheldet alligevel være ude er vi dig således altid behjælpelige!

  Lad akuttandlægen hjælpe dig!

  Det er stort set umuligt som ikke-fagperson at finde frem til, hvorfor man har smerter i tænderne. Ved at kontakte din akut tandlæge lige så snart du oplever tandsmerter, kan du slippe for mange smerter. Har du brug for en akut tid til lindring af dine smerter er vi således altid behjælpelige! Uanset dag og tidspunkt er vi klar til at hjælpe dig.

  © 2021 AKUT TANDLÆGER
  Tandblegning
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram