Blottede tandhalse

  blottede tandhalse

  Ved blottede tandhalse er smerterne karakteriseret ved isninger i tænderne. Hvis du har problemer med følsomme tandhalse, kan du læse meget mere relevant viden nedenfor. Du er også altid meget velkommen til at kontakte os for mere viden herom.

  Tanden består af to hovedbestanddele: krone og rod. Tandkronens yderste lag kaldes emalje, denne er det hvide materiale tanden består af. Under emaljen er dentinen. Emalje er i modsætning til dentin det hårdeste materiale kroppen besidder. Dentin fremstår gullig og har en mindre glat overflade. Dets funktion er blandt andet at beskytte de nerver, blodkar og bindevæv tanden er forsynet med, som er beliggende i rodkanalerne og i kronekammeret.

  Ved sunde forhold mødes kronen og rodkomplekset ved tandhalsen, som ligger under tandkødsranden. Her løber tandkødet hen over dentinen og dermed beskytter denne. Blottede tandhalse er det fænomen, hvor tandkødet blottes og dentinen står ubeskyttet frem. Kort beskrevet består dentinen af kanaler, der løber ind i tanden, som er forsynet med nerver. Når udefrakommende påvirkninger i form af kulde, varme, sødt og surt rammer den blottede tandhals opstår denne smerte, bedre kendt som isninger. Som nævnt opstår isninger ved eksponeret dentinkanaler, der indeholder væske. Disse kaldes også for væskekanaler. Ved stimuli videresendes signaler til de underliggende nerver, der starter kortvarige smerterne i form af isninger. Denne form for smerte kan være meget generende, hvorfor det er godt at kende til en akut tandlæge i nærområdet, som kan hjælpe, hvis uheldet er ude. Hos AKUT TANDLÆGER er vi klar til at hjælpe dig med dit akutte tandproblem!

  Hyppigst årsag til blottede tandhalse

  I de fleste tilfælde skyldes blottede tandhalse mekanisk påvirkning ved hård tandbørstning eller ved brug af en tandbørste med for hårde børstefibre. Det anbefales derfor at anvende en ultra soft eller soft tandbørste. Dog føler mange patienter, at en tandbørste med hårde børstefibre fjerner mere plak end en tandbørste med soft/ultra soft børstefibre formår at gøre. Hvilket også er korrekt, hertil understreges at dette kan give andre komplikationer inde i mundhulen, blandt andet blottede tandhalse. Mekanisk påvirkning af tandkødet kan også skyldes en uhensigtsmæssigt og aggressiv børstemetode. Den helt essentielle og skånsomme børstemetode, der anbefales kaldes gnubbemetoden. Her børstes med små gnubbende cirkulære bevægelser, hvor tandbørstefibrene er placeret vinkelret ind mod tandens flade. Tandbørstefibrene er vinklet let skrå mod tandkødsranden. Der børstes forsigtigt i to minutter og en tand ad gangen.

  Fortsætter den hårde tandbørstning, forbruget af tobak produkter, samt ubehandlet skæve tænder, kan det på længere sigt påvirke livskvaliteten. Mange patienter oplever at have store smerter, netop på grund af denne ændring på tandkødet. Blottede tandhalse og isninger må ikke ignoreres, men standes og forhindres i stedet, før det forværres og sætter mærke på din livskvalitet. Du bør opsøge din tandlæge eller tandplejer hvis lignende forekommer hos dig. Du kan også benytte dig af vores service og få akut tandlægehjælp til dine blottede tandhalse.

  Andre årsager

  Trods dét at årsagen bag blottede tandhalse i de fleste tilfælde skyldes for hård tandbørstning kan der også være andre årsager, såsom:

  Hormonelle ændringer

  Den hormonelle ændring hos kvinder igennem deres pubertet, graviditet og overgangsalderen, kan påvirke blodtilførslen til tandkødet. I disse tre faser oplever kvinder deres tandkødet sensibelt overfor plak, som medfører retraktion af tandkødet (gingiva), således at dentinen eksponeres. Hormonelle ændring ses også hos kvinder der tager P-piller/orale præventionsmidler.

  Tandkødssygdomme

  Ved tandkødssygdomme, eksempelvis hævet tandkød (gingivitis), er der tale om en inflammatorisk reaktion. Her er tandkødet hævet og dækkere mere af tanden end ved sunde forhold. Behandles inflammationen og dæmpes denne, trækker tandkødet sig. Derved blottes tandkødet og dentinen eksponeres.

  Tobaksprodukter

  Tobak i form af cigaretter, piber, tyggetobak, snus m.m. er alle skadelig for hele kroppen. Ligeså har tobakken en negativ indflydelse på mundregionen. Her udvikles flere komplikationer, såsom svamp i munden (oral candidose), oral cancer, hvide forandringer, plamager og mundtørhed. Snus anvendes efterhånden mere og mere, hertil skal det understreges, at snus ikke er harmløst eller et alternativ til cigaretter. Snus misfarver og ætser tandkødet og herved eksponeres dentinen. Dette giver anledning til smerter og isninger i tænderne.

  Skære tænder (bruxisme)

  Bruxisme opstår når en tand presses mod en anden eller når man skærer tænder. At skære tænder kan påføre overdrevet pres, både på tænder og knoglen tænderne fastholdes af. Endvidere kan det påvirke tandkødet og medføre at dentinen eksponeres.

  Paradontose (parodontitis)

  Ubehandlet tandkødsbetændelse/gingivitis kan udvikle sig til parodontose. Lever bakterierne uforstyrret giver dette anledning til, at de spredes til de dybereliggende væv under tandkødet. På sigt resulterer dette i at kæbeknoglen nedbrydes og tænderne bliver løse. I takt med knoglenedbrydningen vil tandkødet trække sig yderligere tilbage, hvilket medfører til blottede tandhalse.

  Behandling af blottede tandhalse

  Når først tandkødet har trukket sig fra dets neutrale niveau, er det ikke muligt at opnå samme fæste igen, uden en større operation. Derfor er det yderst vigtigt, at forebygge eller standse påvirkningen.

  Isninger og smerter ved tandhalsen, grundet de ovennævnte årsager i ovenstående afsnit, kan dæmpes vha. fluor tandpasta. Endvidere kan fluorholdige tandpasta med den anbefalet fluorideindhold (1450 ppm), påføres på området af den blottet tandhals, for at mindske isningerne. Her anvendes mængden svarende til området hvor tandkødet er blottet. Hvis dette ikke hjælper bør du opsøge din tandlæge eller tandplejer, hvor der reelt tages hånd om problemet og dets bagvedliggende årsag. Din lokale tandlæge eller tandplejer vil oftest behandle med duraphat, som påføres på de blottede tandhalse. Ydermere kan blottede tandhalse behandles med en plastfyldning, hvilket både kan være af kosmetiske grunde og/eller for at lindre isningerne.

  Uanset hvilken behandlingsløsning, der er behov for i dit tilfælde, kan vi hjælpe dig. Vi udfører stort set alle former for tandbehandlinger. Find din lokale akuttandlæge og bliv afhjulpet dine smerter i dag!

  Undgå blottede tandhalse

  Det er essentielt at være opmærksom på tandkødets niveau, for at forebygge og dermed stoppe skaden i et tidligt stadie. Som det nævnes tidligere skyldes blottede tandhalse i de fleste tilfælde mekanisk påvirkning. Det er derfor vigtigt, at få talt med din tandplejer eller tandlæge om den korrekte børsteteknik. Ydermere bør du være opmærksom på valget af din tandbørste, enten manuel eller elektrisk tandbørste. Det er vigtigt at vælge en tandbørste der først og fremmest passer din tænders størrelse, dvs. har du små tænder, er det essentielt at vælge et mindre børstehoved. Desuden skal børstefibrene være ultrasoft eller soft.

  Det skal understreges, at en sufficient hjemmetandpleje, herunder tandbørstning to gange dagligt og mellemrums tandpleje, i form af tandtråd eller mellemrumsbørster, vil kunne fjerne plak. Det er derfor valget af tandbørste samt børsteteknik, der har betydning for dine tænders tilstand og ikke hvor hårdt børster tænderne.

  Hvis du oplever, at dine tænder er sensitive eller hvis du spotter tandkød under det neutrale niveau, er du altid meget velkommen til at kontakte os! Har du isninger i tænderne kan vi også hjælpe dig!

  © 2021 AKUT TANDLÆGER
  Tandblegning
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram