Revne i tand

  revne i tand

  Revne i tand er en revne i tandbenet under emaljen som kan gøre ondt. Ofte kan det være svært at finde ud af hvilken tand det drejer sig om, da reven ikke nødvendigvis er synlig for det blotte øje. Derfor kan det være en god idé at kontakte sin tandlæge for at høre hvordan man kan afhjulpet med problemet. AKUT TANDLÆGER kan naturligvis være behjælpelig herved.

  Hvordan føles revner i tænder?

  Det er ikke altid man kan mærke revner i tænderne. Det du ville komme til at mærke er en let smerte, og der kan gå lang tid imellem du mærker noget. Det kan fx være hvis du tygger på noget hårdt som en fx en karamel eller en kerne. Grunden til at der kan gå lang tid imellem at du mærker noget kan være fordi du bevidst eller ubevidst tygger med de andre tænder som ikke gør ondt.

  Hvorfor opstår revner i tænder?

  Tænderne kan revne af mange årsager. Tænderne har måske været på mange års hårdt arbejde og bliver derfor helt naturligt svagere. Revnerne kommer oftest i kindtænder hvor der har været et hul i. Hvis det er en stor fyldning, er der større chance for at der kommer en revne fordi der ikke er så meget af din egen tand tilbage. Det kan ske der kommer en revne i en sund tand, men det er sjældent.

  Kan min tandlæge se revner i tænderne?

  Tandlægen kan ikke nødvendigvis se revnen med det blotte øje for kan din tand se sund og rask ud. Oftest ville der være en fyldning i den tand der gør ondt, men fyldningen skal fjernes før tandlægen ville kunne se revnen, det kan heller ikke ses på et røntgenbillede. Man kan lave en bidprøve, og lykkes det at finde den tand der gør ondt, så kan det blive nødvendigt at du går hjem og tygger noget mere i den side der gør ondt for at blive helt sikker. Tandlægens mulighed er nemlig at fjerne fyldningen og kigge efter revnen.

  Kan revne i tand gå væk af sig selv?

  Nej, den kan ikke selv gro sammen.

  Hvordan behandler tandlægen revnen i min tand?

  Når tandlægen har fundet revnen, så skal tanden holdes sammen så den ikke kan give sig når du tygger. Hvis det kun har været en lille fyldning, kan tandlægen forsøge at lime den med plast. Tyggefladen ville blive slebet lidt så din tand ikke belastes så hårdt som før.
  Har du haft en stor fyldning i tanden, eller hvis din tand er meget belastet, skal der noget rundt om tanden for at holde den sammen. Det ville være bedst med en krone.
  Har nerven taget skade så rodbehandles tanden. Man kan være så uheldig at tanden flækker under behandlingen og så er det nødvendigt at trække den ud.

  Hvornår skal revner behandles?

  Der er mange der har revner i tænderne uden at vide det og uden problemer. Begynder din tand at gøre ondt, så skal det laves. AKUT TANDLÆGER kan være behjælpelig med denne type behandling.

  Hvad sker der hvis jeg ikke bliver symptombehandlet for revner i tænderne?

  Nerven kan tage skade, så det kan blive nødvendigt med en rodbehandling. Tanden kan også flække. Hvis det kun er et lille stykke, så kan det laves, men hvis tanden flækker på langs, trækkes den ud.

  Revne i tand - dette kan du gøre for at forbygge?

  Det første er og have god mundhygiejne så du undgår huller i tænderne. Revner i tænderne kommer næsten aldrig i sunde tænder. En god mundhygiejne gør også dine fyldninger holder længere. Dine fyldninger bør ske så sjældent som muligt, lidt af din tand vil forsvinde hver gang du for lavet en ny fyldning.
  Hvid du har store fyldninger i dine kindtænder, kan det være en god ide at de bliver skiftet til et stærkere materiale end sølv.
  Har du allerede haft en revne i en tand er der en større chance for du får det igen.

  Husk derfor når man har revner i tænderne?

  Det er nødvendigt med en vis portion tålmodighed, da det kan tage tid at finde den revnen. Du skal også indstille dig på det har nogle omkostninger før du har en tand der er behandlet færdigt. Lyt til din tandlæge og ellers står AKUT TANDLÆGER klar til at afhælpe dig med din revnet tand.

  © 2021 AKUT TANDLÆGER
  Tandblegning
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram