Undgå rodbehandling

  Kan jeg undgå en rodbehandling? Det enkelte svar er ja. Du kan i hvert fald gøre meget for at mindske risikoen for at en rodbehandling bliver en nødvendighed. Hvordan du undgår en rodbehandling, og hvorfor du i nogle tilfælde ikke kan undgå behandlingen, kan du få svar på nedenfor. I dette blogindlæg kan du blive meget klogere på emnet rodbehandling samt effekten af din forebyggende tandpleje. Vidste du, at din egen forebyggende tandpleje kan medvirke til, at du undgår ikke blot en rodbehandling men flere andre større tandkomplikationer?

  Har du specifikke spørgsmål til rodbehandling eller andre tandbehandlinger er du altid meget velkommen til at kontakte os. Vi deler gerne ud af vores erfaring og råder og vejleder dig i henhold til din specifikke tandsituation.

  Årsagen til en rodbehandling

  Den udløsende årsag til behovet for en rodbehandling er som oftest et ubehandlet hul. Hvis en tand skal rodbehandles er det således et tydeligt tegn på, at der ikke er sat ind i tide. Med dette menes, at den rette forebyggende tandpleje kan gøre det muligt at undgå en såkaldt rodbehandling. Hvis et cariesangreb er blevet så dybt, at det involverer tandens nerve er det nødvendigt med en rodbehandling.

  For at undgå en rodbehandling er din effekt af den forebyggende tandpleje afgørende. Selvom størstedelen af den forebyggende tandpleje foregår i hjemmet, så kan denne ikke stå alene. Vil du undgå en rodbehandling er de regelmæssige tandeftersyn således mindst ligeså vigtige. Ved de regelmæssige undersøgelser kan tandlægen eller tandplejeren sørge for at standse påbegyndende tandkomplikationer, som du ikke selv vil opdage, før de har vokset sig så store at de fremtvinger store tandsmerter. Går du ikke regelmæssigt til tandlægen en til to gange om året kan du være sikker på først at opdage tandproblemet, når det er for sent og dermed kræver en eventuel rodbehandling.

  En god og forebyggende tandpleje er afgørende

  Som skrevet ovenfor er en forebyggende tandpleje afgørende for at undgå en rodbehandling eller andre større tandbehandlinger. Desuden har de forebyggende tiltag betydning for dine tænders fremtid og ikke mindst levetid. En god mundhygiejne indeholder en grundig tandbørstning to gange dagligt i minimum to minutter ad gangen. Derudover har dit tandbørstevalg også betydning for din tandpleje. I langt de fleste tilfælde anbefales en elektrisk-tandbørste, som det foretrukne valg. Dette fordi den laver alle bevægelserne for dig og samtidig rengør tænderne grundigere. Desuden vil du opleve at have en mere ensformig børstemetode. Ud over dit valg af tandbørste har dit supplement af eksempelvis tandtråd også stor betydning. Der er flere områder, hvor tandbørsten ikke kan komme ind, hvorfor det er afgørende med et supplement til disse områder. Det kan både være i form af tandtråd, interdentalbørster, mellemrumsbørster eller lignende.

  Din kost har endvidere en betydning for dine tænders tilstand. Du bør derfor holde igen med for meget sukkerholdigt mad- og drikke og i stedet sørge for at drikke godt med vand hver eneste dag. Desuden skader tobaksrygning dine tænder, hvorfor du bør have dette in mente, hvis du ryger.

  Hvorfor og hvornår skal en tand rodbehandles?

  Som nævnt i et tidligere afsnit vil behovet for en rodbehandling oftest opstå i forbindelse med et ubehandlet hul. Når det er sagt, så er det først når hullet når igennem tandbenet og helt ind til tandens nerve, at der er behov for en rodbehandling. Trænger bakterier ind og giver betændelse i nerven er der ingen anden vej ud end at rodbehandle tanden. Det er således bakterierne og deres affaldsstoffer, der giver en kronisk betændelse i den pågældende tandnerve. En rodbehandling bliver nødvendig for at undgå at bakteriernes affaldsstoffer breder sig i tanden og udvikler sig til rodspidsbetændelse.

  Har betændelsen udviklet sig til en rodspidsbetændelse, kan tanden fortsat godt reddes med en rodbehandling. Prognosen er blot lidt dårligere. En rodbehandling kan altså være nødvendig for at fjerne både en levende, en betændt eller en død bakteriefyldt nerve.

  Undgå rodbehandling med en forebyggende tandpleje

  Det er nok ikke første gang du hører, at din forebyggende tandpleje har betydning for dine tænders fremtid og ikke mindst sundhed. Det kan ikke undgås at dine tænder slides i takt med at du bruger dem flittigt hver eneste dag. Derfor kan det også være svært helt at undgå at tandkomplikationer opstår. Dette er også på trods af, at du passer rigtig godt på dine tænder.

  Særligt tænder med fyldninger kan være udsatte, da tanden i forvejen ikke længere er helt intakt. Der kan desuden opstå revner i fyldninger med tiden hvormed der kan samle sig bakterier under fyldningen og lave yderligere hul i tanden, som således kan brede sig til rodkanalerne. Første skridt til et undgå rodbehandling i fremtiden er derfor at sætte ind med forebyggelse.

  De vigtigste tiltag du kan gøre for at gøre chancerne for at undgå rodbehandling er at opretholde dine regelmæssige tandeftersyn hos din tandlæge. På den måde vil eventuelle huller opdages og behandles før de når at videreudvikler sig. På den måde minimerer du risikoen for, at problemet udvikler sig så meget, at en rodbehandling bliver nødvendig. Derudover så er det vigtigste råd, at du aldrig ignorer dine tandsmerter, da de er første tegn på, at der er problemer med en eller flere af dine tænder. Ved at reagere hurtigt, kan du begrænse komplikationen, hvormed du i nogle tilfælde på sigt kan undgå rodbehandling.

  Sådan foregår behandlingen

  En rodbehandling foregår ved, at tandlægen borer et hul i tanden med henblik på at få adgang til nerven i rodkanalen. Herefter fjernes tandnerven og bakterier fra rodkanalen med specielle rodfile. Afslutningsvis fylder tandlægen rodkanalen op med rodfyldningsmateriale for at undgå, at der trænger nye bakterier ned i rodkanalen.

  En rodbehandling kan godt lyde som et voldsomt indgreb, men det er det faktisk ikke. Behandlingen foregår naturligvis under lokalbedøvelse, og derfor vil du ikke mærke noget under selve indgrebet. Hos AKUT TANDLÆGER har vi specialiseret os i smertefri og effektiv tandpleje, og ofte vil en rodbehandling kunne klares i løbet af ét enkelt besøg hos tandlægen. Hos nogle patienter vil der dog være behov for at behandle af to omgange. Sommetider kan man komme ud for, at akuttandlægen ikke har den nødvendige tid til at udføre en rodbehandling. Er dette tilfældet kan du få foretaget en akut oplukning. Ved en akut oplukning vil tandlægen åbne op til nerven og derefter lave en midlertidig fyldning.

  Som tandlæger er det vores ansvar at vurdere, hvilken behandling, der er mest forsvarlig, og hvad der giver det bedste resultat. Derfor vil den tandlæge, som behandler dig, altid afgøre det i det enkelte tilfælde. Naturligvis vil du som patient blive grundigt informeret om behandlingens forløb og omfang på forhånd. Du får således ingen uventede overraskelser ved at benytte os, som din foretrukne akut tandlæge. Vi har tandlægeklinikker i hele landet, hvorfor vi kan hjælpe dig med at finde en lokal akut tandlæge, hvis du måtte have behov for det.

  © 2021 AKUT TANDLÆGER
  Tandblegning
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram