Visdomstand smerter

 

Hvad er visdomstænder?

Visdomstænder får de fleste når de er omkring 20 år, du kan få fire visdomstænder, og de ligger helt bagerst i munden.
Visdomstænderne er der ikke altid plads til da menneskets kæber er blevet mindre og tænderne heller ikke sliddes lige så meget mere.

Symptomer visdomstænder skal fjernes?


Der er mange visdomstænder der aldrig kommer frem, men så ligger de bare nede i kæben. De kan ligge i kæben i mange år uden de gør skade.

Det er en god ide at få tjekket jævnligt at visdomstænderne ligger som de skal da der kan opstå forskellige problemer.
Som oftest er der kun plads til en lille del af visdomstanden, men så længe tanden ikke gør skade kan den blive siddende.

Der kan komme betændelse i tandkødet omkring den visdomstand der er på vej frem. Det ville du bemærke ved at du har smerter, hævelse, rødme og du kan have svært ved at åbne munden helt. Hvis du oplever disse symptomer, skal tanden sandsynligvis fjernes.

Der kan opstå en fordybet tandkødslomme imellem din visdomstand og tanden ved siden af. Det kan ske der kommer hul imellem de to tænder og der kan det blive nødvendigt at fjerne visdomstanden, det sker dog kun i sjældne tilfælde.
Der kan også i sjældne tilfælde opstå en væskefyldt blære omkring visdomstanden. Det er normalt ikke farligt, men den bør fjernes sammen med din visdomstand. Hvis tanden ikke bliver fjernet, sammen med blæren kan dine tænder blive rykket ud af tandstilling eller kæben bliver udhulet.

Visdomstænder skal fjernes hvis et af følgende problemer opstår:

  • Hvis din visdomstand er svær og holde ren at du ofte oplever betændelse omkring tanden
  • Hvis du får hul i din visdomstand eller nabotanden
  • Hvid du har en dyb tandkødslomme mellem din visdomstand og nabotanden
  • Hvis du har en væskefyldt blære omkring tanden
  • Hvis din visdomstand ligger i kæben og trykker på nabotanden

Hvis din visdomstand er kommet helt frem, kan den trækkes ud som andre tænder, men hvis den ligger nede i kæben eller kun er brudt lidt frem skal der operation til.

Hvad sker der når man skal have fjernet en visdomstand?

Der bliver taget et røntgenbillede for at se hvordan rødderne og tanden ligger i kæben. Du bliver lokalbedøvet når tanden skal ud, men du vil kunne høre og fornemme arbejdet tandlægen laver. Du skal ikke faste før du skal have fjernet din visdomstand.

Hvis den skal trækkes ud, går det ret hurtigt. Tanden vil blive løsnet og så kan den fjernes. Hvis det er nødvendigt med en operation vurdere tandlægen om du skal henvises til en specialist – en kæbekirurg – eller om han/hun selv kan fjerne den. Der ligges et snit i tandkødet så tandlægen kan komme ned til kæbebenet, det kan blive nødvendigt at fjerne lidt af kæbebenet for at få adgang til tanden. Tanden skal ofte deles i flere stykker for at tandlægen kan få den ud. Når tanden er kommet ud, vil du blive syet med et par sting.


Der kan være behov for at alle fire visdomstænder skal fjernes. Der ville det være mest behageligt for dig hvis de bliver fjernet i en side ad gangen så du kan spise i den anden side.

Hvordan har man det efter at have fået fjernet en visdomstand?

De fleste af dem der får fjernet en visdomstand ville have ondt bagefter, men håndkøbssmertestillende ville som oftest kunne holde smerte nede. Du skal tage dit smertestillende mens lokalbedøvelsen stadig virker. Ved stærke smerter kan tandlægen udskrive stærkere smertestillende

Efter en operation vil din kind hæve og du kan også opleve misfarvninger, men det går over efter en uges tid. Hvis du har et hårdt fysisk arbejde, kan det være nødvendigt at du tager en sygedag for at mindske risikoen for efterblødning.

De første dage efter din operation er det en god ide at tygge maden i den anden side så det ikke samler sig i såret. Det er vigtigt at holde såret rent så du skal skylle din mund i klorhexidin mundskyllevæske 0,1% indtil du har fået fjernet trådene. Mens du skyller skal du børste dine tænder uden tandpasta, men du skal ikke børste omkring såret.

Hvad kan gå galt når en visdomstand skal fjernes?

Det er ikke farligt at få fjernet en visdomstand, men der kan opstå komplikationer lige som ved alle andre operationer.
Der kan komme betændelse i såret, det vil du opdage ved at det smager dårligt og du får dårlig ånde. Opstår dette skal du komme til en kontrol hos din tandlæge. Du kan få feber og blive utilpas hvis dette sker kan det blive nødvendigt med en antibiotikakur.

Der kan være en lille risiko for at din følenerve bliver beskadiget. Nerven kan ligge tæt på visdomstandens rod. Tandlægen tager et røntgenbillede inden fjernelse og der kan de se nerven. Hvis din følenerve bliver beskadiget, kan det være en snurren, følsomhed eller en sovende fornemmelse. Ofte vil det være forbigående, men i nogen tilfælde ville det være vedvarende. Hvis nerven sidder tæt på roden, vil tandlægen formentlig henvise dig til en kæbekirurg.

Skal visdomstænder altid fjernes?

Nej, de skal fjernes hvis du oplever mange problemer for så ville den bedste løsning være at de bliver fjernet. De fleste tandlæger ønsker tandbevarende behandlinger for at man kan tygge sin mad længst muligt igennem livet. Visdomstænderne er oftest en del af tyggefladen og derfor hvis man ikke viser symptomer for fjernelse vil man naturligvis gøre hvad man kan for at bevare visdomstænderne.

AKUT TANDLÆGER står til rådighed for besvarelse af spørgsmål omkring visdomstænder. Udfyld en formular fra en AKUT TANDLÆGE nær dig og vi kontakter dig snarest.