Tandlægeskræk

    Tandlægeskræk er meget almindeligt blandt os danskere og derved ikke noget at være flov over. Næsten halvdelen af Danmarks befolkning føler ubehag ved et besøg hos tandlægen. Cirka 10% af befolkningen døjer så meget med tandlægeskræk, at de helt undlader at gå til tandlægen. I dette blog indlæg kan du blive meget klogere på, hvorfor tandlægeskræk indtræder hos så mange af os, hvad du kan selv kan gøre samt hvordan din fobi kan behandles.

    Hvad er tandlægeskræk?

    Tandlægeskræk er en betegnelse for at være nervøs eller bange for at gå til tandlægen. Angsten skyldes ofte undersøgelse, instrumenter eller angsten for selve tandbehandlingen. De fleste, som døjer med tandlægeskræk i svær grad, udebliver ofte helt fra tandlægen eller udsætter sit besøg. Hos nogle er det så slemt, at selv tanken om at ligge i tandlægestolen kan give angst og panikfølelse. Lidelsen eksisterer både hos børn og voksne, og det er en af de allermest udbredte fobier hos almenbefolkningen. At undgå tandlægebesøg har i sidste ende stor betydning for tændernes fremtidige sundhed. Af denne grund er det vigtigt at arbejde med sin tandlægeskræk og måske ende med at komme helt af med den.

    Hvorfor har man tandlægeskræk?

    Angst for tandbehandling har mange udtryksformer og grader. Ofte har angsten noget at gøre med din måde at tænke på eller oplevelser fra tidligere i dit liv.

    For de fleste kan angsten for tandlægebesøg spores tilbage til enten en enkeltstående ubehagelig hændelse eller en række mindre forhold, der tilsammen har akkumuleret sig til en egentlig fobi. Dette har for nogle medført en følelse af, at det er dårligt og usikkert at gå til tandlægen. Det kan eksempelvis være et smertefuldt tandlægebesøg, der har udviklet sig til en generel mistillid til tandlægers evne til at give smertefri behandling. Det kan også være dårlige erfaringer med en tandlæges adfærd eller behandling i form af for eksempel utilstrækkeligt hensyn, mangelfuld information eller manglende aftaler om behandling. Det har desuden vist sig, at særligt lydende fra tandlægens instrumenter kan have stor betydning for de fleste patienter. Lydende er for de fleste forbundet med ubehag og derfor har størstedelen svært ved at slappe af under en tandbehandling. Dette findes der heldigvis flere løsninger på.

    Der er også tale om, at nogle mennesker er mere disponible for at udvikle angst og fobi end andre. Her spiller både genetiske forhold og ydre faktorer ind. Der findes dog ikke en endelig forklaring på, hvorfor tandlægeskræk udvikler sig. Dog har lidelsen heldigvis vist sig mulig at behandle, hvorfor man relativt hurtigt kan slippe af med sin tandlægeskræk. 

    Få afledt din opmærksomhed med musik og tv

    Der kan være flere ting, som kan være fordelagtige for tandlægen at benytte sig af, hvis du som patient frygter tandlægebesøget. Hos vores akut tandlæge København er alle behandlingsrum udstyret med Sonos musikanlæg og et tv i loftet, hvorfor det er muligt at se din yndlingsserie eller høre den musik. Dette ved vi gennem vores lange erfaring inden for faget kan være med til at berolige dig og give dig en afslappende og tryg oplevelse, mens du ligger i stolen. På den måde bliver fokus fjernet fra det, som kan føles utrygt. Istedet kan tandlægen forsøge at skabe en tryg oplevelse ved at se eller høre noget, som du kender og kan lide.

    Tandlægeskræk – hvad gør jeg?

    Når du har tandlægeskræk er der en række tiltag du kan gøre og bør huske på for at formindske din forbi:

    • Du bør vælge en tandlæge, som du føler dig tryg ved. En person eller et sted som du føler, at du har tillid til
    • Du må meget gerne fortælle din tandlæge om det ubehag, du oplever eller har oplevet Husk på, at du ikke er alene om at være bange for at gå til tandlæge
    • Du kan selv være med til at bestemme behandlingstempoet
    • Du kan tage en ven med, hvis det gør dig mere rolig og veltilpas
    • Du kan (hos vores akut tandlæge København) vælge at høre noget afslappende musik, eller se tv under behandling
    • Du kan lave afslapningsøvelser, før du tager hjemmefra (vejrtrækningsøvelser og afspænding)

    Hjælp til tandlægeskræk – behandling af tandlægeskræk

    Det er vigtigt når du skal have hjælp til din tandlægeskræk at du gør helt klar, hvad det er, som skræmmer dig ved et tandlægebesøg. På den måde har tandlægen den bedst mulige forudsætning for at finde frem til, hvordan du kan hjælpes. Ved at tage afsæt i din frygt kan tandlægen møde dig, hvor du er, og give dig den bedst mulige behandling. Uagtet hvad du måtte have brug for, kan det med garanti imødekommes.

    Behandling og forebyggelse af angst for tandbehandling bygger på et fortroligt samspil mellem patient og tandlæge. Så forudsætningerne for at kunne hjælpe dig med din angst for tandbehandling er, at du ønsker at modtage hjælp, og at din tandlæge er i stand til at give dig denne hjælp. Du og din tandlæge bør have de samme grundlæggende indstillinger til at løse problemet. Det er udgangspunktet for at du som patient kan føle dig tryg og veltilpas ved tandlægebesøget.

    Hvor mange har tandlægeskræk?

    Cirka 10 % af Danmarks befolkning lider af odontofobi, og cirka 30 % er nervøse, bange eller har en mild angst for tandbehandling. Når man selv lider af tandlægeskræk, kan man nemt føle sig alene med det. Men tandlægeskræk er faktisk meget udbredt. Hele 40 pct. af danskerne lider af en eller anden grad af tandlægeskræk. For ca. 5 pct. er det en decideret fobi ‒ odontofobi. Det er således også en væsentlig årsag til, at mange mennesker udskyder tandlægebesøgene i årevis.

    Såvel tandlæge som den person der oplever ubehaget, kan heldigvis gøre nogle ting, som kan ændre ved den situation. Vores erfaring er, at vi sammen kan gøre nogle enkle ting, som gør, at det at gå til tandlæge bliver lettere og behageligere.
    Disse ting er både nogle ting, du selv kan gøre og ting, som tandlægen kan gøre, så det bliver behageligere og lettere for dig.

    Som patient skal du være i fokus

    Når man lider af tandlægeskræk, er det vigtigt, at der bliver taget sig tid til en. Det ses nemlig ofte at være når tingene går lidt for hurtigt, at det bliver ubehageligt. Af denne grund er det vigtigt at du som patient hos tandlægen er i fokus. Det skal være efter dine præmissiser behandlingen udføres på. Det er vigtigt at du husker på, at det ikke er flovt at have tandlægeskræk. Det er derimod et stort skridt at indrømme det og tage kontakt til tandlægen alligevel.

    Du skal vide at vi som erfaren akut tandlæge har stort fokus på tandlægeskræk. Selvom du måtte have et akut behov så kan du vide dig sikker på at vores team af tandlæger, tandplejere samt klinikassistenter har den rette kompetence til at hjælpe dig med din tandlægeskræk!

    Relaterede posts

    Have you searched for a dentist Copenhagen? Do you suffer from acute pain or pain that have been going on for a while and do not seem to stop? You...

    Smerter efter tandudtrækning er ganske normalt. Selve tandudtrækningen er smertefri, men det er helt normalt at forvente lette smerter eller ømhed i og omkring området de første par dage efter...

    Hvad hjælper mod tandpine? Der kan være flere forskellige tandpine råd, som kan være effektive, hvis du har akut tandpine. Med det in mente, så kan det være svært at...