Blottede tandhalse operation

  Blottede tandhalse operation. Jagende smerter og isninger i tænderne skyldes nødvendigvis ikke caries, men kan være et tegn på fænomenet blottede tandhalse, hvor dele af din tandrod er blevet blottet, fordi tandkødet har trukket sig tilbage. Ved en blottet tandhals er tandbenet (dentinen) blottet, fordi tandroden ikke er dækket af emalje. Tandsygdommen opstår som ofte på grund af en forkert tandbørsteknik. For at undgå blottede tandhalse bør du således sørge for at opretholde en forebyggende tandpleje, hvor din tandbørsteteknik særligt har afgørende betydning. Da tandkødet ikke kan vokse på plads igen, gælder det om at undgå, at tandhalsene blottes.

  Nedenfor kan du blive meget klogere på blottede tandhalse, hvorfor tandsygdommen opstår, samt hvilke symptomer du bør være opmærksom på. Har du spørgsmål til blottede tandhalse er du meget velkommen til at kontakte os. Vi deler meget gerne ud af vores erfaring med tandsygdommen. Vi hjælper akutte patienter hver eneste dag med forskellige tandkomplikationer, skal vi også hjælpe dig?

  Symptomer på blottede tandhalse

  Blottede tandhalse giver ikke altid symptomer, men når de gør, er der tale om en øget tandfølsomhed, også kaldet isninger i tænderne. Isninger dækker over symptomer i form af kortvarig, skarp smerte, som bliver provokeret af følgende:

  • Kold luft
  • Varm og koldt mad- og drikkeindtag
  • Søde eller syreholdige mad og drikke

  Blottede tandhalse kan give symptomer, fordi tandbenet er blevet blottet. Tandbenet består nemlig af et utal af små væskefyldte kanaler, som sender impulser direkte ind til tandens nerve. Cirka 25 procent af den voksne befolkning lider af øget tandfølsomhed mindst en gang om ugen. Problemet med isninger er mest udbredt i alderen 15–35 år, men antallet af blottede tandhalse stiger med alderen. Det er således helt normalt at opleve blottede tandhalse. Med det in mente er det en tandsygdom, som mange andre, som du bør reagere på omgående. Mærker du en eller flere af ovenstående symptomer bør du ikke tøve med at kontakte din lokale tandlæge eller os som akut tandlæge.

  Ignorer ikke vigende tandkød

  Vigende tandkød bør ikke ignoreres. Det kan nemlig have konsekvenser, hvis tandsygdommen ikke behandles. Vigende tandkød, også kendt som blottede tandhalse, er en proces, hvor kanten af tandkødsvævet slides væk, eller trækker sig tilbage, hvilket gør mere af tandens rod synlig.

  Når tandkødet forsvinder, skabes der lommer eller huller mellem tænderne og tandkødsgrænsen, hvilket gør det let for sygdomsskabende bakterier at samle sig, og ødelægge tænderne. Hvis det ikke behandles, kan det støttende tandkød og tandens knoglestruktur blive alvorligt skadet, og det kan i sidste ende føre til tab af tænder, hvilket i værste tilfælde kan have alvorlige konsekvenser for helbredet. De første symptomer er som oftest ømhed i tænderne, eller at nogle tænder ser længere ud end normalt. Ofte kan et hak føles nær tandkødslinjen. At blottede tandhalse opdages og behandles tidligt, er vigtigt for at passe på helbredet, og for at bevare dine tænder. Hvis du mener, at dit tandkød er vigende, bør du straks bestille en tid hos en professionel tandlæge.

  Behandling af blottede tandhalse operation

  Når først tandkødet har trukket sig fra dets neutrale niveau, er det ikke muligt at opnå samme fæste igen, uden en større operation. Derfor er det yderst vigtigt, at forebygge eller standse påvirkningen. Er dit tandkød trukket tilbage gælder det om at undgå yderligere skade. Det sker først og fremmest ved korrektion af tandbørsteteknikken og måske udskiftning til en blødere børste. Det er utrolig vigtigt, at blottede tandhalse holdes rene, fordi syre i madrester på tænderne øger problemet med isninger.

  Isninger og smerter ved tandhalsen, kan dæmpes vha. fluor tandpasta. Endvidere kan fluorholdige tandpasta med den anbefalet fluorideindhold (1450 ppm), påføres på området af den blottet tandhals, for at mindske isningerne. Her anvendes mængden svarende til området hvor tandkødet er blottet. Hvis dette ikke hjælper bør du opsøge din tandlæge eller tandplejer, hvor der reelt tages hånd om problemet og dets bagvedliggende årsag. Din lokale tandlæge eller tandplejer vil oftest behandle med duraphat, som påføres på de blottede tandhalse. Ydermere kan blottede tandhalse behandles med en plastfyldning, hvilket både kan være af kosmetiske grunde, men kan også være en anbefalet behandling for at lindre isningerne.

  Uanset hvilken behandlingsløsning, der er behov for i dit tilfælde, kan vi hjælpe dig. Vi udfører stort set alle former for tandbehandlinger. Find din lokale akuttandlæge og bliv afhjulpet dine smerter i dag!

  Man kan behandle følsomme tandhalse på flere måder, så det er en god idé at spørge tandlægen til råds. Da isningerne altid er forårsaget af de åbne kanaler i tandbenet, retter al behandling sig imod at få lukket disse eller få dem dækket af, så der ikke længere er direkte forbindelse fra tandens ydre til nerven inderst inde i tanden.

  Hvorfor får man blottede tandhalse?

  Der kan være flere årsager til blottede tandhalse. Vi har oplistet de hyppigste årsaget til at man begynder at miste sit tandkød nedenfor:

  • Tandkødssygdomme
   Bakterieforårsagede tandkødsinfektioner ødelægger tandkødsvævet og den knogle, der holder tænderne på plads. Tandkødssygdomme er den hyppigste grund til vigende tandkød og tab af tænder. Af genetiske årsager er der nogle mennesker, som har mere tendens til tandkødssygdomme end andre. Faktisk viser undersøgelser, at 30% af befolkningen er disponeret for tandkødssygdomme, uanset hvor godt de passer på deres tænder.
  • Aggressiv tandbørstning
   For aggressiv tandbørstning af tænderne og tandkødet kan føre til mistet tandkød.
  • Manglende forebyggende tandpleje
   Manglende tandpleje af tandbørstning og supplement af tandtråd gør det let for plak at blive til tandsten, som sætter sig på og mellem tænderne.
  • Tobaksprodukter
   Tobaksbrugere har større risiko for at have en klistret belægning på deres tænder, som det er svært at fjerne, og som kan føre til at tandkødet trækker sig tilbage og tandhalsene blottes.
  • At skære tænder
   Tænderskæren kan lægge for stort et pres på tænderne, hvilket kan føre til blottede tandhalse. At skære tænder i søvne er en typisk årsag til vigende tandkød.

  Hvis du har problemer med følsomme tandhalse bør du først af alt skifte til en blød tandbørste og tandpasta uden slibemiddel, så tandkødet ikke trækker sig endnu længere tilbage. Det kan også være en god ide at undgå sure drikke som juice, cola, rødvin og hvidvin. Derudover bør du kontakte en professionel akut tandlæge, som kan hjælpe dig med dine blottede tandhalse. Vi hjælper mange akutte patienter hver eneste dag, skal vi også hjælpe dig?

  © 2021 AKUT TANDLÆGER
  Tandblegning
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram