Bylder i munden

  Bylder i munden er karakteriseret, som ømme betændelsesfyldte ansamlinger. Bylder går også under navnet abscesser og skyldes som oftest bakterier. En tandbyld er således en ophobning af betændelse. Bylder opstår ikke kun i munden, men kan optræde overalt på kroppen. Hyppigst forekommer bylder i munden omkring en tands rodspids eller i en tandkødslomme. Det er her der oftest opstår en ophobning af betændelse. Alt efter hvilken årsag der forårsager din tandbyld vil tandlægen vurdere, hvilken behandling det kræves i den pågældende situation.

  Bylder i mundregionen kan medføre tandsmerter med sig. Derfor er det afgørende at kende til en akut tandlæge i dit nærområde i tilfælde af, at du har bylder i munden, der viser sig at være til stor gene. Har du blot brug for råd og vejledning anbefaler vi dig at læse videre i dette blogindlæg, hvor du får svar på de oftest stillede spørgsmål omkring bylder. Ønsker du specifik råd og vejledning er du altid meget velkommen til at kontakte os. Vores største interesse er at være dig behjælpelig!

  Hvorfor får man en tandbyld?

  Det er meget naturligt at ville vide, hvorfor en tandbyld er opstået. Det korte og mest forsimplet svar til dette spørgsmål er at en tandbyld skyldes bakterier, der videreudvikler sig til en ophobning af betændelse. Hvis der eksempelvis kommer bakterier ind til tandens nerve, kan der nemt opstå en tandbyld.

  En tand består af to lag. Yderest finder vi emaljen og inderst dentinen. Begge disse lag omgiver tandens indre kerne, som er nerven, på fagsproget kaldet pulpa. Det er tændernes nerver, som sørger for at holde dem i live. Kommer der således bakterier ind til tandens nerve, kan der opstå en tandbyld. Et dybt hul i en tand kan eksempelvis være årsag til, at bakterier kan trænge ind til tandens nerve. En tandbyld opstår således ofte som et ubehandlet hul i tanden.

  Symptomer på bylder

  Selvom de fleste selv kan se og opdage bylder i munden eller andre steder på kroppen. Så er det ikke sikkert at du er klar over, hvilke klassiske symptomer som bylderne kan fremkalde. Nedenfor har vi opridset de hyppigste, hvorfor det er helt normalt at opleve en eller flere symptomer, hvis du har bylder i munden eller andetsteds. Hvis du har spørgsmål til en eller flere af symptomerne er du altid meget velkommen til at kontakte os. Vi råder og vejleder dig gerne i henhold til din tandsituation.

  • Rødme
  • Varme
  • Smerte
  • Hævelse
  • Ømhed ved synkning
  • Dunkende smerter
  • Feber

  Hvordan kan man undgå at få en tandbyld?

  Den bedste måde at undgå tandbylder på, er ved at forebygge huller i tænderne og tandsten under tandkødsniveauet. Tandbylder i munden ses ofte i sammenhæng med caries og paradentose. Sørger man for at have en forebyggende tandpleje og gå regelmæssigt til tandeftersyn hos sin tandlæge eller tandplejer er der mulighed for både at forebygge caries og paradentose inden disse tandsygdomme udvikles til større behov for behandling.

  En tandbyld kan starte som et ubehandlet hul i tanden, så den bedste måde at forhindre en tandbyld på, er ved at forebygge hullet i første omgang, ved at følge en konsekvent mundhygiejnerutine med to daglige tandbørstninger og daglig brug af tandtråd. Regelmæssige besøg hos din tandlæge er også vigtige, især hvis du er blevet behandlet for en byld. Dette gør det muligt for din tandlæge at bekræfte, at infektionen er forsvundet.

  Hvordan behandles bylder i munden?

  En tandbyld behandles i første omgang ved at skabe frit afløb for byldens betændelse. Ligeledes sigter behandlingen mod at sikre, at betændelsen ikke spreder sig og endvidere stoppe dannelsen af yderligere betændelse. Når du har fået en tandbyld, drejer det sig om hurtigst muligt at få betændelsen ud. Når der skæres hul på bylden vil smerterne lindres. Behandlingen vil i øvrigt altid afhænge af byldens årsag.

  Behandlingen afgøres af, hvad der er årsag til udviklingen af tandbylden, samt hvor den er lokaliseret. Skyldes tandbylden et slag eller lignende, kan en rodbehandling være løsningen. For at finde ud af, hvad din tandbyld skyldes samt hvordan den bør behandles er det vigtigt, at du kommer til en konsultation. Ved en undersøgelse af dine tænder og mundregion kan tandlægen vurdere, hvilken behandling, der vil være den foretrukne i henhold til din tandsituation.

  Har du mistanke om en tandbyld, så kontakt din tandlæge eller os som din akut tandlæge hurtigst muligt – så kan vi hjælpe dig.

  Hvad kan man selv gøre ved bylder?

  Mens du venter på at blive tilset af tandlægen er der en række ting du selv kan gøre. Først og fremmest er det vigtigt at du lader bylden få ro og ikke forsøger at trykke den. Får du hul på bylden risikerer du, at den spreder sig, så der dannes nye bylder. Du gør altså kun tandsygdommen værre.
  Begynd ved de første tegn på betændelse at:

  • Sæbebade det inficerede område i lunkent sæbevand
  • Holde det betændte område rent
  • Passe på med ikke at smitte andre. Personer med svækket immunforsvar er særligt modtagelige.

  Bliver årsagen til tandbylden fjernet i tide, kommer der normalt ingen følger. Hvis en tandbyld derimod ikke bliver behandlet korrekt og i tide, kan betændelsen sprede sig med blodet. Betændelsen kan i så fald sætte sig i lunger, hjerte eller hjerne, og være årsag til en livstruende tilstand. Derfor er det vigtigt, at du reagerer på dine symptomer i tide. På den måde kan tandlægen hurtigst muligt få fjernet din byld og undgå at der kommer flere til.

  Erfaren akut tandlæge, der kan hjælpe dig med dine tandproblemer

  Uanset om der er tale om en betændt byld eller en anden form for tandkomplikation, så tøv ikke med at kontakte os. Vores akutte klinikker er nøje udvalgt, hvorfor vores team af tandlæger, tandplejere og klinikassistenter er kompetente og har en høj faglighed. Desuden er vores behandlere menneskekendere og sørger for at hver eneste behandling tager højde for patienternes individuelle ønsker og behov. Vi leverer en omsorgsfuld og ærlig behandling. Du kender således altid til både pris og procedure forinden en akut behandling hos os. Når du kender til den reelle behandling og pris er det helt op til dig som patient at vurdere, hvorvidt du ønsker behandlingen. Vi vil altid informere dig om, hvad det bedste vil være for dig og dine tænders fremtid.

  Vil du gerne vide mere om AKUT TANDLÆGER? Så kan du med fordel navigere til forsiden eller om os, hvor du blandt andet kan læse om vores koncept og værdier.

   

  © 2021 AKUT TANDLÆGER
  Tandblegning
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram