Hævet tandkød

  Hævet tandkød er et hyppigt tandproblem. Årsagerne kan være mange, men hævet tandkød er altid et tegn på, at der er brug for ekstra opmærksomhed til dine tænder og din generelle mundhygiejne. Hvis du således har ømt, hævet eller rødt tandkød er det vigtigt at du opsøger en tandlæge, så den bagvedliggende årsag kan identificeres og efterfølgende behandles, hvis dette er en nødvendighed. Dermed forebygger du, at problemet bliver værre og slipper såfremdeles for yderligere ømhed og smerte.

  Hævet tandkød må ikke ignoreres. Oplever du at have hævet tandkød er det således vigtigt at du opsøger en tandlæge!

  Hævet tandkød er ofte et tegn på tandkødsbetændelse

  Der kan være flere årsager til hævet tandkød. Det ses dog oftest at det hævede tandkød er et tegn på tandkødsbetændelse. Rødme og hævelse samt blødende tandkød efter tandbørstning eller ved brug af tandtråd, kan alle være symptomer på tandkødsbetændelse (gingivitis). Tandkødsbetændelse er en almindelig lidelse, som får tandkødet til at hæve og blive rødt på grund af en bakterieinfektion, hvor ens tandbørste og tandtråd ikke kan nå.

  Er dit tandkød hævet langs med tænderne eller imellem dine tænder viser årsagen sig ligeledes i de fleste tilfælde at være tandkødsbetændelse. Tandkødsbetændelse er den hyppigste årsag til hævet tandkød. Symptomerne på tandkødsbetændelse er som regel, at dit tandkød føles ømt at røre ved. Dette skyldes, at området omkring tænderne hæver lidt op. Du kan også opleve at bløde under tandbørstning, når du har tandkødsbetændelse. Bliver du ikke behandlet for tandkødbetændelse i tide, kan betændelsen sprede sig og langsomt bevæge sig ned langs tænderne og derved udvikle sig til paradentose.

  Har tandsygdommen udviklet sig til parodontose kan dine tænder ende med at blive løse og i sidste ende falde helt ud. Man kan oftest ikke selv mærke begyndende parodontitis, hvorfor du skal reagere på det allerede hævede tandkød. I såfald kan tandlægen eller tandplejeren i de fleste tilfælde nå at opdage tandsygdommen i tide og sørge for at den ikke udvikler sig yderligere.

  Årsag til hævet og følsomt tandkød

  Trods dét at årsagen til det hævede tandkød i de fleste tilfælde er tandkødsbetændelse, så kan der ligge andre årsager bag.

  Caries som ikke er blevet behandlet er en anden årsag til hævet tandkød. Det, der i begyndelsen er en øm eller følsom tand, kan hurtigt blive til et mere indviklet problem, hvis det ikke behandles i tide.

  Udover ovenstående årsager til hævet tandkød, kan det også skyldes andre faktorer, som:

  • Indtagelse af visse typer medicin
  • Graviditet
  • For voldsom tandbørstning
  • Rygning
  • Diabetes
  • Defekt fyldning eller tandproteste.
  • Stort indtag af sukkerholdige mad- og drikkevarer.

  Hvordan bevares sundt tandkød?

  Første skridt for at undgå et hævet og irriteret tandkød er at blive bedre til at rengøre din tænder tilstrækkeligt. Dette gør du ved at børste cirkulært langs tandranden, på både inder- og ydersiden. På den måde sikrer du at tandkødet børstes og lommerne mellem tænder og tandkød renses. For at bevare et sund tandkød skal du først og fremmest børste dine tænder to gange om dagen, både morgen og aften. Dette skal være med en almindelig eller elektrisk tandbørste. De fleste tandlæger anbefaler en elektrisk tandbørste da undersøgelser viser, at denne type tandbørste er mere effektiv end en almindelig tandbørste. Du kan altid forhøre dig om valg af tandbørste hos din tandlæge, samt hvordan du anbefales at børste dine tænder.

  Endvidere bør du rengøre mellemrummene mellem tænderne med tandtråd eller mellemrumsbørster. Det er dog vigtigt, at du ikke børster og renser hverken for meget eller for hårdt. Gør du det, risikerer du nemlig at tandkødet trækker sig tilbage, hvorfor du kan ende med at få blottede tandhalse. Dette gør tænderne følsomme overfor påvirkning af koldt og varmt mad- samt drikke indtag.

  Hævet tandkød på trods af god mundhygiejne?

  Trods dét at du er god til at holde dine tænder rene, kan det alligevel ske at dit tandkød bliver hævet. Uanset hvor grundig tandbørstning du udfører, er det nemlig svært at komme alt snavs til livs. Snavs som på sigt bliver til aflejringer på tænderne, kaldes tandsten. Tandsten er en anden årsag til hævet tandkød. Ved udviklingen af tandsten ophobes snavs og madrester, som både kan irritere tandkødet og gøre det betændt.

  Du kan ikke selv fjerne tandsten og derfor har du brug for hjælp fra en tandplejer eller tandlæge.

  Ømt tandkød i forbindelse med caries

  Når der opstår et hul i en tand, er der fri adgang for bakterier og snavs ned i selve tanden og dermed grobund for betændelse. Hævet tandkød omkring en enkelt tand bør du derfor reagere på med det samme. Ellers risikerer du i langt de fleste tilfælde at få yderligere problemer i takt med at betændelsen breder sig til tandens rod og i værste fald kæbeknoglen.

  Begge dele kan være både smertefuldt og omkostningstungt, hvorfor det anbefales at du opsøger tandlæge i tide. På den måde kan du således skåne dig selv både helbredsmæssigt og økonomisk.

  Hævet tandkød ved én eller flere visdomstænder

  En anden årsag til hævet tandkød kan være isoleret betændelse omkring én eller flere tænder. Særligt visdomstænder er udsatte i takt med at de bryder frem i munden. Fra de er brudt igennem tandkødet og indtil de er fuldt fremvoksede eller bliver fjernet helt kan der opstå små lommer langs eller over tænderne. I disse lommer kan der meget nemt gemme sig snavs og madrester i. Sker dette, vil tandkødet blive irriteret og ømt, ligesom en betændelse nemt vil kunne udvikle sig.

  Oplever du hævet tandkød bør du altid opsøge en tandlæge for at få fundet den specifikke årsag i dit tilfælde. Dermed kan du hurtigst muligt slippe af med ubehaget.

  Hvis du ikke formår at opretholde en sund og forebyggende tandpleje, er der stor chance for at du får et hævet og ømt tandkød. Dette kan være meget generende og smertefuldt. Det er afgørende at årsagen til de generende smerter bliver fundet og ikke mindst behandlet i tide. Ellers risikerer du at problemet udvikler sig til et værre stadie end først antaget. Er uheldet ude er vi hos AKUT TANDLÆGER dig således behjælpelige! Uagtet om du ønsker at bestille en tid eller blot ønsker råd og vejledning vil vi hjælpe dig efter bedste evne.

  © 2021 AKUT TANDLÆGER
  Tandblegning
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram