Tabt krone tand

  Tabt krone tand? En tandkrone kan gå løs eller tabes helt. Dette kan være forårsaget af et cariesangreb under kronen eller blot være et uheld. Hvis alt er i orden, kan du få den cementeret fast igen. En tandkrone sættes fast på den resterende del af en naturlig tand ved brug af cement. Cement er et materiale, der stivner hurtigt. Samtidig fungerer det som lim, hvilket får tandkronen til at sidde yderst godt fast på tanden. Det er endvidere denne lim, som kan være gået op og derfor forårsage at du i sidste ende taber din tandkrone helt. Din tandhygiejne kan også have betydning for en løs eller tabt tandkrone. Bruger du ikke den korrekte børsteteknik vil din tandkrone på sigt blive beskadiget og i sidste ende falde helt ud.

  Ved porcelænskroner er der en risiko for, at porcelænet brækker. Det kan ofte repareres, uden at kronen skal laves om. Til trods for cementens gode holdbarhed er du aldrig garanteret, at tandkronen ikke går løs eller tabes helt. Har du en krone vil du i langt de fleste tilfælde ikke opleve problemer med holdbarheden. Ikke desto mindre kan der være en risiko for, at din tandkrone kan blive løs og derfor måske har brug for at få kronen sat på igen, som en stifttand.

  Oplever du at din krone kan rokke frem og tilbage, er det et tydeligt tegn på at den har løsrevet sig. Er uheldet ude, er det vigtigt, at du ved, hvad du skal gøre.

  Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har en tabt tandkrone?

  Er din tandkrone løs eller helt tabt, er det vigtigt at du kontakter akut tandlægen hurtigst muligt. På den måde kan det afgøres om kronen blot kan cementeres igen eller om tanden skal opbygges med en stift. En såkaldt stifttand. En løs eller manglende tandkorne vil ikke alene genere og forringe dit bid. Dette kan forårsage adskillige problemer og give behov for yderligere behandling. Der er såfremdeles rigtig god grund til at kontakte akut tandlægen nær dig, hvis du har tabt din tandkrone eller den er løs. Dette er også gældende, hvis du blot mistænker den for at være løs.

  Akut tandlægen vil undersøge kronen grundigt. Er det tilfældet, at den er gået løs, vil tandlægen rengøre samt cementere den igen. Er tandkronen tabt helt vil tandlægen vurdere om den pågældende krone er intakt. Hvis dette er tilfældet kan kronen i de fleste tilfælde recementeres. Hvis tilfældet er den, at kronen ikke er intakt eller er blevet beskadiget vil tandlægen fremstille en midlertidig krone, som efterfølgende skal skiftes ud til en større behandling.

  Løs tandkrone?

  Kan du rokke din krone frem og tilbage, er det et tydeligt tegn på, at tandkronen sidder løst. En løs eller tabt krone forringer dit bid og øger risikoen for, at den naturlige tand under kronen angribes af caries. Derudover kan en løs krone forårsage komplikationer og yderligere behandling. Dette er særligt tilfældet, hvis du ikke opsøger akuttandlæge hurtigst muligt. Det er derfor afgørende, at du kontakter akut tandlægen nær dig hurtigst muligt. Også selvom du blot har en mistanke.

  Hvis du møder ind med en løs krone, vil tandlægen rengøre og sætte den på plads igen. I nogle tilfælde kan det dog være, at din tand skal opbygges med en stift. En stifttand udgør et skelet, der gør det muligt at bygge tanden op omkring den. Det betyder, at en stifttand er en tand, der har fået isat en metal- eller fiberstift.

  Kontakt akut tandlægen nær dig

  Det er helt afgørende, hvis du har en tabt tandkrone, at du kontakter akut tandlægen nær dig. Uagtet om du bor i Odense, Aalborg, København eller Århus så har vi en akut tandlægeklinik i nærheden.

  Tabt krone i tand er ikke noget du hverken skal ignorere eller vente med at få lavet. Din situation udvikler sig med stor sandsynlighed til noget værre, hvis du ikke bliver behandlet hurtigst muligt. Du er også velkommen til blot at kontakte os for råd og vejledning til din specifikke tandsituation. Vi ønsker at være dig med akutte tandproblemer behjælpelige!

  © 2021 AKUT TANDLÆGER
  Tandblegning
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram