Dårlig smag i munden efter fjernelse af visdomstand

    Har du dårlig smag i munden efter fjernelse af en visdomstand? I Såfald kan du få svar på, hvad denne dårlige smag skyldes. Du kan endvidere blive meget klogere på, hvornår dine visdomstænder bør fjernes, hvad der kan gå galt ved fjernelse af visdomstænder, samt hvilke gode råd du kan benytte dig af efter tandfjernelsen. Hvis du sidder tilbage med spørgsmål, som du ikke mener at have fået besvaret, er du altid meget velkommen til at kontakte os. Vi deler meget gerne ud af vores viden og erfaring og hjælper dig i henhold til din specifikke tandsituation. Hvis du har akut brug for hjælp til smerter efter fjernelse af en visdomstand hjælper vi dig også meget gerne.

    Har du brug for akut tandlægehjælp i nærheden af hvor du befinder dig? Tøv ikke med at kontakte os, hvis du behøver råd og vejledning til din konkrete situation. Vidste du, at vi har tandlægeklinikker i hele landet, som med stor glæde hjælper dig med dine akutte komplikationer?

    Hvad er visdomstænder?

    Visdomstænder er dine sidste 4 tænder ud af i alt 32, som bryder frem. Tænderne bryder frem sent i teenageårene eller tidligt i 20'erne, hvor vi mennesker siges at være mere "vise", heraf navnet visdomstænder. Mange mennesker er imidlertid født uden én eller flere af visdomstænderne. Dette er helt normalt. Visdomstænder kan bryde helt eller delvist frem.
    Du kan i alt få fire visdomstænder – to i overkæben og to i underkæben. Visdomstænder er ikke til nogen stor gavn, men er et levn fra fortiden. Med tiden er menneskets kæber blevet mindre, og tænderne slides ikke så meget. Derfor er der ofte ikke plads til visdomstænderne, hvorfor de kan give anledning til problemer.

    Har du problemer med dine visdomstænder og mistænker du, at en eller flere af tænderne muligvis bør fjernes, så tøv ikke med at kontakte os. Vores team af kompetente akut tandlæger er specialiserede i at fjerne eller behandle visdomstænder. Vi hjælper akutte patienter hver eneste dag i hele landet, skal vi også hjælpe dig?

    Hvornår ved jeg om mine visdomstænder skal fjernes?

    Første tegn på, at dine visdomstænder bør fjernes er hvis tændernes frembrud volder smerter med sig. Med det in mente så er der en del visdomstænder, som aldrig kommer frem i munden, men blot bliver liggende i kæben uden at gøre skade. Når det er sagt så kan, uden at man selv mærker det, opstå forskellige problemer i forbindelse med visdomstænderne. Derfor er de regelmæssige tandlægebesøg vigtige, således at du kan få kontrolleret skjulte visdomstænder.

    Ud over tændernes frembrud kan betændelse i tandkødet omkring en delvist frembrudt visdomstand også være smertefuldt. Opstår en betændelsestilstand omkring en eller flere af dine visdomstænder, viser dette sig ved smerte, rødme og hævelse. Tandlægen kan behandle betændelsen, hvis du reagerer hurtigt på symptomerne. Men hvis betændelsen får lov til at videreudvikle sig eller opstår gentagende gange uden at blive behandlet, kan det blive nødvendigt at fjerne tanden.

    Ofte er der kun plads til, at en del af visdomstanden bryder frem i munden. Hvis den delvist frembrudte visdomstand ikke gør skade, er der ingen grund til at fjerne den. I sjældne tilfælde kan der udvikles en væskefyldt blære – en cyste – omkring visdomstandens krone. Cysten fjernes sammen med visdomstanden.

    I hvilke tilfælde vil tandlægen anbefale, at min visdomstand fjernes?

    Trods det, at visdomstænderne for mange volder problemer og dermed fjernes er dette ikke tilfældet for alle. I tilfælde hvor tænderne ikke medfører problemer vil tandlægen ikke anbefale at fjerne tænderne, men blot beholde dem i munden.

    Tandlæge vil ofte anbefale at fjerne visdomstænderne, hvis et af følgende problemer er til stede:

    • Hvis visdomstanden er svær at holde ren
    • Hvis der hyppigt opstår betændelse omkring den pågældende visdomstand
    • Hvis der er caries i visdomstanden eller nabotanden
    • Hvis der er en fordybet tandkødslomme
    • Hvis der er en cyste omkring visdomstandens krone
    • Hvis visdomstanden ligger i kæben
    • Hvis der hyppigt opstår hævelse eller ømhed i tandkødet omkring visdomstanden

    Dårlig smag i munden efter fjernelse af visdomstand - Hvad skyldes det?

    Dårlig smag i munden efter fjernelse af visdomstand? Den dårlige smag i munden skyldes en betændelsestilstand. Efter en tandfjernelse kan der komme betændelse i såret, hvor tanden har siddet. Sker dette vil hullet efter tanden ikke lukke sig, som det skal. En sådan betændelsestilstand vil give smerter, dårlig ånde og dårlig smag i munden. Dette kræver efterbehandling hos tandlægen. Kommer du i tvivl eller bliver usikker, skal du ringe til din tandlæge og få råd og svar på dine spørgsmål. Du er også meget velkommen til at kontakte os som din foretrukne akut tandlæge. Vi hjælper dig meget gerne med din dårlige smag i munden eller hvis du på anden måde har en komplikation efter fjernelse af din visdomstand.

    Efter fjernelse af din visdomstand

    Hvis du har fået fjernet en eller flere visdomstænder er det vigtigt, at du giver såret ro. Derfor bør du undgå at være fysisk aktiv det første døgn efter operationen og tage den med ro. Når du skal sove eller ligge ned og slappe af anbefaler vi, at du ligger med hovedet højt det første døgn. På den måde får såret den nødvendige ro, hvorfor det i de fleste tilfælde ikke vil medføre efterfølgende komplikationer med sig.

    Det er helt normalt, at der vil komme blod fra såret den første dag efter fjernelsen af tanden. Du bør derfor undgå at røre ved såret og blot give det ro. Hvis det viser sig at blødningen fortsætter, kan du med fordel stoppe den ved at tage en ren tampon og lægge ovenpå såret. Bid så sammen, så tamponen trykker på sårkanterne og hold munden lukket i en halv time. Det kan være nødvendigt at skifte tamponen et par gange. Hvis blødningen stadig fortsætter, bør du kontakte din egne tandlæge eller os som akut tandlæge.

    Fjernelse af visdomstand smerter hvor længe?

    Det er helt normalt at opleve smerter efter en tandfjernelse. De fleste, der får fjernet en visdomstand, har således ondt bagefter. Det er dog sjældent, at almindelige smertestillende tabletter ikke kan holde smerterne nede. Det er imidlertid vigtigt, at du tager den smertestillende medicin, mens lokalbedøvelsen fortsat virker. Du bør følge din tandlæges anbefaling af smertestillende medicin og dosis. Hvis du er i tvivl om, hvilken form for smertestillende du bør indtage er du altid meget velkommen til at kontakte os. Vi råder og vejleder dig gerne i henhold til din specifikke tandsituation.

    Udover at det er helt normalt at der vil opstå smerter og ømhed efter fjernelse af en visdomstand, så bør du også være opmærksom på disse yderligere faktorer:

    • Kinden kan hæve op
      Det er helt normalt at kinden kan hæve op efter fjernelse af din visdomstand. Som følge af hævelsen vil nogle opleve besvær med at gabe normalt de første par dage efter tandfjernelsen.
    • Misfarvning
      Der kan sagtens opstå misfarvning området området, hvor tanden har siddet. Det er helt normalt at kinden bliver blå, gul eller grøn. Dette går langsomt over af sig selv og er ikke noget du skal være bekymret for.
    • Spis forsigtigt
      Vent med at indtage mad indtil bedøvelsen er helt væk. Spiser du mad mens du fortsat er bedøvet risikerer du at bide dig selv i kinden. Spis desuden helst kold mad, der er blød eller flydende. Dette anbefales som minimum det første døgn efter din tandfjernelse. Tyg endvidere maden forsigtigt i den modsatte side af den, hvor visdomstanden er fjernet.
    • Hold rent omkring området
      Efter fjernelse af tanden er det vigtigt at du holder rent i munden. Du skal børste dine tænder som normalt, dog uden at børste omkring såret. Som en hjælp til at holde såret rent kan du skylle munden med klorhexidin indtil trådene fra såret er fjernet. Du bør dog først skylle munden med klorhexidin dagen efter tanden er blevet fjernet. I den periode, hvor du skyller munden med mundskyllevæsken bør du børste dine tænder uden tandpasta.

    Hvad kan gå galt, når en visdomstand skal fjernes?

    I langt de fleste tilfælde går alting som det skal ved fjernelse af en visdomstand. I nogle tilfælde kan det dog ske, at der opstår betændelse i såret, hvilket vil give dunkende og stærke tand- og mundsmerter. Hvis dette er tilfældet, skal du kontakte akut tandlæge omgående. Hvis du får feber og er alment utilpas, kan behandling med antibiotikum blive nødvendig. Du bør således kontakte en professionel tandlæge, som kan hjælpe dig med dine komplikationer. Du bør huske på, at dine smerter er din munds måde at fortælle dig, at noget er galt. Derfor bør du også reagere på smerterne med det samme.

    I andre tilfælde kan det størknede blod, der udfylder hullet i kæben efter tanden, forsvinde. Det er en meget smertefuld tilstand. Tilstanden behandles ved, at tandlægen skyller og lægger et lokalt desinficerende og smertestillende indlæg i hullet. Risikoen for komplikationer efter fjernelse af visdomstænder er generelt lille.

    Kontakt os meget gerne, hvis du er i tvivl eller har spørgsmål. Vores team af tandlæger har stor erfaring i at fjerne visdomstænder både ved almindelig tandudtrækning og operativ fjernelse. Derudover kan du få den nødvendige hjælp og smertelindring, til dine tandsmerter efter tandfjernelse. Vi håber på at være din foretrukne akut tandlæge!

    © 2021 AKUT TANDLÆGER
    Tandblegning
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram