Jeg har tandpine

  Jeg har tandpine, hvad bør jeg gøre? Først og fremmest så må det understreges at tandpine skal tages alvorligt. Smerterne er din munds måde at fortælle dig, at noget er galt. Derfor bør du også reagere på smerterne hurtigst muligt. Tandsmerter kan opstå af flere forskellige bagvedliggende årsager. Betændelse, caries, skader eller frembrud af visdomstænder er blandt de mest almindelige årsager til tandsmerter. Orale smerter af enhver art, er således vigtige at tage alvorligt. Mange antager at tandpine forsvinder af sig selv med tiden, ligesom det er tilfældet med en masse andre former for dagligdags ømhed og smerter, men det modsatte er tilfældet. Det er således korrekt når folk siger, at tandsmerter er blandt de værste smerter vi mennesker kan udsættes for.

  Hos AKUT TANDLÆGER er vi til for dig, når du har brug for os, så tøv ikke med at søge hjælp for din tandpine. Uanset om du har brug for behandling tidligt om morgenen eller sent om aftenen, kan vi hjælpe dig – mandag til fredag og i weekenden! Nedenfor kan du blive meget klogere på tandpine, symptomer, årsager og ikke mindst gode råd. Sidder du tilbage med yderligere spørgsmål eller anden form for undren, er du meget velkommen til at kontakte os. Du må også meget gerne tage kontakt til os, hvis du ønsker at få specifik råd og vejledning i henhold til din akutte tandsituation.

  Hvorfor har jeg tandpine?

  Jeg har tandpine, hvorfor har jeg det? Der kan som sagt være mange forskellige grunde til den opstået tandpine. Med det in mente så er det vigtigt at finde frem til kilden til din tandpine. I nogle tilfælde kan dine symptomer give en indikation på, hvad den tilgrundliggende årsag er. Når det er sagt så anbefaler vi altid, at du tidligst muligt kontakter os eller din egen tandlæge. Det er vigtigt at få den korrekte diagnosticering, når der er tale om en akut tandkomplikation. På den måde er det også muligt for os at behandle problemet, inden det kan nå at udvikle sig yderligere. Nedenfor er de typiske årsager til tandpine angivet:

  • Huller i tænderne (caries)
  • Irriteret tandnerve
  • Rodspidsbetændelse
  • Blottede tandhalse
  • Knækket eller flækket tand
  • Infraktion (revne i tanden)
  • Visdomstænder
  • Tandkødsbetændelse

  Alt efter hvilken årsag, der forårsager dine smerter vil tandlægen vurdere, hvilken behandling som vil være den bedste i dit tilfælde. Hvis du benytter os som din foretrukne akut tandlæge ved du altid hvad du skal have lavet og hvor meget det vil koste. Vi leverer en ærlig og samvittighedsfuld behandling, hvor du som patient altid har kendskab til både pris og procedure.

  Symptomer og tegn på tandpine, som jeg bør være opmærksom på

  Tandpine er desværre et velkendt problem for de fleste. De fleste mennesker kommer således til at opleve tandpine eller andre former for tandsmerter på et tidspunkt i livet. Symptomerne på tandpine kan både være i form af jag, blødning eller isningerne i tænderne. Det kan også være dunkende smerter, som går hele vejen op i øret eller ud i en eller begge kæber. En ting er sikkert du bør reagere, hvis smertelindrende medicin ikke hjælper på din tandpine. Ved nogle tandsygdomme vil smertestillende håndkøbsmedicin ikke kunne holde smerterne nede, hvorfor det kun er en professionel tandbehandling, som vil hjælpe dig af med dine tandsmerter. Derfor er det vigtigt, at du kender til en akut tandlæge i nærområdet, så du kan få den nødvendige behandling, når uheldet er ude. Udover smerter er hævelse i tandkødet eller ansigtet og feber også symptomer, som du bør være opmærksom og reagere på.

  Oftest skyldes smerterne at et tandproblem pludseligt er opstået. Men du kan også risikere at tandsmerter opstår i takt med at du eksempelvis har fået fjernet en tand hos tandlægen. Et sådant tilfælde kaldes en dry socket tilstand. Hvis man oplever alvorlige smerter mere end to dage efter, at en tand er trukket ud, er det muligt, at tandens sokkel ikke er helet ordentligt. Er dette tilfældet bør du kontakte din egen eller os som akut tandlæge.

  Jeg har tandpine - Hvornår skal jeg søge tandlægehjælp?

  Der findes ikke et endegyldigt svar på, hvornår du bør søge akut tandlægehjælp. Som erfaren akut tandlæge er vi helt bevidste om, at alle mennesker er forskellige, hvorfor smerterne er ligeså. Det kan således være svært at sige, hvorvidt dine smerter er milde eller voldsomme og ligeledes hvornår du bør søge hjælp hos en professionel. Med det in mente anbefaler vi, at du følger din egen mavefornemmelse og som tommelfingerregel hellere kontakter os en gang for meget end en gang for lidt.

  Uanset om dine smerter er milde eller voldsomme må du huske på at smerterne er din munds måde at fortælle dig, at noget er, som det ikke bør være. Derfor bør du også reagere på dine tandsmerter eller tandpine. Desuden bør du vide, at langt de fleste tandproblemer blot får lov til at vokse sig til større og mere omkostningsfulde komplikationer, hvis du tøver med at få gjort noget ved problemerne. Vi hjælper mange akutte patienter hver eneste dag. Skal vi også hjælpe dig?

  Tandpine kan være et symptom på et alvorligere problem

  Hvad der synes at være tandpine, kan være et symptom på et langt mere alvorligt underliggende problem. Derfor bør du heller ikke vente med at blive tilset af en professionel. En af de symptomer du bør være opmærksom på er høj feber og kulderystelser. Dette kan være symptomer på en mere udbredt betændelse, der kræver medicin, som er stærkere end antibiotika, der normalt bruges ved tandpine. Udslæt i ansigtet er et andet symptom, der kan være tegn på en voksende betændelse relateret til en tand. Tandlægen bør derfor afgøre, hvorvidt der er tale om en uskyldig tandkomplikation eller symptomerne kan skyldes et mere alvorligt problem.

  Selvom kæbesmerter almindeligvis er forårsaget af tandsygdomme, skyldes de undertiden smerter fra andre områder. Mennesker med diabetes eller hjertesygdomme kan have kæbesmerter som symptom på et hjerteanfald. Du bør derfor reagere på dine smerter, så tandlægen kan forsikre, at alting er som det bør være.

  Forebyggelse af tandpine

  De fleste kan undgå alvorlige tandproblemer med en god og regelmæssig tandpleje. En forbyggende tandpleje indeholder regelmæssig tandbørstning samt tandtråds supplement. Derudover har sund kost også en positiv effekt på din forebyggelse. Dette skyldes at bakterier trives på raffineret sukker og stivelse. Man bør derfor være opmærksom på, hvad man spiser, og være forsigtig med mad, der klæber sig til og mellem tænderne. Derudover er det en fordel at forebygge huller i tænderne med fluor tandpasta. Det har vist sig, at fluor i tandpasta kan forhindre udviklingen af caries i den tidlige udviklingsfase. Dermed kan fluor altså spille en betydningsfuld rolle i forebyggelsen af tandproblemer.

  Endvidere skal man sørge for at få tænderne renset af en tandlæge eller tandplejer mindst to gange om året. Dette har vist sig at være effektivt i forebyggelsen mod både huller i tænderne og tandkødssygdomme. Der kan være ligeledes være behov for røntgenbilleder hvert år for at identificere problemområder. Sidst men ikke mindst kan tobaksrygning kan være skyld i, at tandpinen bliver forværret.

  © 2021 AKUT TANDLÆGER
  Tandblegning
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram