Krone på tand

  Krone på tand er betegnelsen for en hel eller delvis erstatning for en naturlig tands krone. En tandkrone har til formål at give den pågældende tand den fornødne styrke, der er nødvendig for tandens overlevelse. Når en tand behandles med en krone forsynes en svækket tand således med en omsluttende tandrestaurering, som nærmest fungerer som en stærk hætte, der i sin form ligner en perfekt og naturlig tand. Denne udføres i et meget stærkt og holdbart materiale og har form og facon, som en naturlig tandkrone. I nedenstående blogindlæg kan du læse meget mere om tandkroner, hvornår det er nødvendigt at behandle en tand med en krone samt hvor længe en tandkrone holder. Har du yderligere spørgsmål er du altid meget velkommen til at kontakte os helt uforpligtende.

  Hvad er en tandkrone?

  En tandkrone er en hætte af enten guld, porcelæn eller en kombination af de to. Tandkronen bruges til at reparere en beskadiget tand, således at den pågældende tand igen kan fungere optimalt med de resterende tænder.

  En tandkrone sikrer, at den pågældende tand igen kan bruges til at tygge og bide med. Desuden styrker kronen at tanden ikke knækker. Der kan være flere årsager til at en tandkrone vil være den foretrukne behandling. Hvis du har en enkelt tand, der skal repareres, er det en god og holdbar løsning. Har du derimod mistet en tand, skal du have lavet et implantat eller en tandbro.

  Hvorfor og hvornår skal en tand behandles med en krone?

  Som skrevet ovenfor bliver en krone på tanden den foretrukne behandlingsløsning, når der er tale om destruerede tænder. Således forsynes tænderne med en krone, når de er tilstrækkeligt destruerede eller ødelagte til, at det ikke længere er muligt at opnå den fornødne styrke med en simpel fyldning. Det vil sige, når tandlægen skønner, at der er for lidt tandsubstans tilbage til at kunne bære en fyldning, efter at en gammel fyldning er blevet fjernet. Hvis en fyldning er for stor, vil den indenfor ganske kort tid knække og skulle laves om.

  Et andet eksempel, hvor en tandkrone bliver en mulig løsning er ved store gamle sølvfyldninger. Tanden bør således forsynes med en krone, når fyldningen enten skal skiftes eller er ved at knække. Det er naturligvis mest hensigtsmæssigt at lave en krone på tanden inden den knækker, så der er mere resttand at sætte kronen på.

  Rodbehandlede kindtænder bør forsynes med en krone på tand

  Når en tand er blevet rodbehandlet efterlades den i en væsentlig mere skrøbelig tilstand end en helt sund og rask tand gør. Dette skyldes flere årsager. Først og fremmest bliver rodbehandlede tænder "glasagtige" og knækker nemmere end raske tænder. Derudover fjernes der en stor del af tanden ved en rodbehandling. Dels det syge og carierede tandvæv, men der fjernes også en del af den raske tandsubstans for at kunne komme ned til det syge nervevæv.
  Det vil altså sige, at der er markant mindre tandsubstans tilbage efter en rodbehandling til at kunne modstå de voldsomme tyggekræfter, en tand udsættes for i kindtandsregionen, samtidig med at en rodbehandlet tand er mere skrøbelig. Således er rodbehandlede tænder hyppigere til at knække, særligt i kindtandsregionen, da det er her, tyggekraften er størst.
  Derfor anbefales det altid, at rodbehandlede kindtænder bliver forsynet med en krone, hvorved der opnås en tilstrækkelig styrke til at kunne modstå de belastninger, som kindtænderne bliver udsat for.

  Hvor længe holder en krone på tand?

  Det er meget individuelt, hvor lang levetid en tandkrone har. En krones levetid afhænger af mange forskellige faktorer, herunder mundhygiejne, tænderskæren, kronetype, hvor kronen er fremstillet og meget mere. Generelt kan man sige, at de fleste kroner i hvert fald holder mellem 10-15 år, og heldigvis holder mange meget længere. Men hvis omstændighederne er dårlige, og flere af ovenstående uheldige faktorer er i spil, kan en krone godt holde kortere. Dette ses oftest hvis de regelmæssige undersøgelser samt eftersyn ikke opretholdes som anbefalet. Det er således vigtigt at din tandpleje er god for at holdbarheden på tandkronen holder længst muligt.

  Der er desværre ikke en forudbestemt holdbarhed på porcelænskroner. Hvor længe den holder er forskellig fra person til person. Dette skyldes, at alle har forskelligt bid og slid i forhold til, om man for eksempel skærer tænder om natten. Dog holder de fleste porcelænskroner oftest i flere årtier, men personer der har et højere slid på deres tænder, vil opleve en markant kortere levetid for deres porcelænskroner.

  Porcelænskroner med et naturligt udseende

  Med en porcelænskrone bliver det muligt, at lave en erstatning til den ødelagte tand, som har samme farve som de andre tænder. Dette er samtidig med dens struktur og udseende ligner en almindelig tand så meget som muligt. Med en tandkrone af porcelæn får du således en tand, som ligner de resterende i munden. En tandkrone er således en kosmetisk tandbehandling, som uden tvivl vil give dig det mest naturlige udseende. Desuden er dens holdbarhed i langt de fleste tilfælde bedre end en keramisk guldkrone.

  Porcelænskronen fremstår i hvidt porcelæn, og det er muligt at få den i en nuance, der matcher dine naturlige tænder. Det er derfor svært at skelne mellem en krone og dine naturlige tænder. Kronen cementeres fast, og vil, efter kort tid, føles som en naturlig tand.

  Krone på tand - Pris og kvalitet hænger sammen

  En tandkrone er ikke bare en tandkrone. Der er meget stor forskel på kvaliteten af de materialer, der rundt omkring bruges ved fremstillingen af kroner, og den præcision, hvormed de laves. Disse forskelle har betydning for, hvordan kronen føles i munden, og hvordan den ser ud. Men først og fremmest er der en nøje sammenhæng mellem kronens kvalitet, og hvor længe den holder. Derfor bør du også være omhyggelig med hvor du får fremstillet din tandkrone. Prisen på en krone afspejler de udgifter, klinikken afholder til materialer og den tid, der anvendes til at udføre behandlingen. En lavere pris på en anden klinik vil som regel kunne forklares ved, at man på et eller andet punkt er gået på kompromis med kvaliteten. Der kan være tale om billigere og dårligere materialer, udenlandske og dårligere kontrollerbare dentallaboratorier, eller at der anvendes mindre tid og dermed mindre omhu på behandlingen. Vær derfor omhyggelig i dit valg af tandlægeklinik.

  Tabt tandkrone - Hvad skal jeg gøre?

  Skulle du være uheldig at tabe eller opleve besvær med din tandkrone. Så tøv ikke med at kontakte os hos AKUT TANDLÆGER. Vores team af tandlæger er specialister i at lave tandkroner og ikke mindst reparere ødelagte. Du kan være uheldig at noget pludseligt sker i en weekend eller en sen eftermiddag/aften. I disse tidsrums har din egen tandlæge oftest lukket, hvorfor vi kan være din foretrukne akut tandlæge. Vores største interesse er at hjælpe dig med din tandkomplikationer.

  © 2021 AKUT TANDLÆGER
  Tandblegning
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram