Rådne tænder

  Rådne tænder? På trods af at tænder kan se rådne ud, så kan dine tænder ikke være decideret rådne. Med det in mente bør du være særlig opmærksom, hvis dine tænder ser rådne eller skadet ud. Det vil ofte være caries, parodontose, slid eller misfarvninger, der skyldes at dine tænder ser rådne ud. Det vil ofte være fordi du gennem årene har fået skader på dine tænder, som du ikke har opdaget og fået behandlet af en tandlæge.

  Trods der ikke findes rådne tænder, findes der tænder, der er meget dårligt tilredt. Er dette tilfældet med dit tandsæt, anbefaler vi at du hurtigst muligt kontakter din lokale tandlæge. Har din tandlæge ikke åbent i det tidsrum, hvor du har brug for hjælp kan du benytte os som din foretrukne akut tandlæge. Vi tilbyder akut tandlægehjælp i ydertimerne, hvor de fleste andre tandlægeklinikker har lukket. Har du brug for en akut tandlægetid, så tøv ikke med at kontakte os.

  Nedenfor ville du kunne læse meget mere om, hvilke grunde der oftest medfører, at dine tænder kan se rådne ud.

  Bliv glad for dit smil igen

  Hvis dine tænder er dårlig tilredt så frygt ej. I langt de fleste tilfælde kan dit tandsæt igen blive skinnende hvidt, som før. Alt efter hvilken årsag, der ligger til grund for dine tilredte tænder, så kan tandlægen finde den nødvendige behandling, for at du igen kan få dit drømme tandsæt tilbage. Med en konsultation hos os har du mulighed for i samråd med en af vores kompetente tandlæger, at finde den bedste løsning for dig til at få dit smil tilbage.

  I de fleste tilfælde vil du kunne få pæne tænder igen med en tandrensning. Hvis dette ikke er nok i dit tilfælde, tilbyder vi også tandblegning på flere af vores akutte tandlægeklinikker. Er dine tænder så dårlig tilredt, at du har brug for en tanderstatning kan vi også tilbyde det i form af en implantat eller kronebehandling Har du spørgsmål til, hvordan vi ellers kan være dig behjælpelige er du mere end velkommen til at kontakte os helt uforpligtende.

  Misfarvninger - Rådne tænder

  Misfarvninger er helt ufarlige og meget normale. Farvning af tænderne vil ofte opstå efter indtag af henholdsvis te, kaffe, rødvin og cigaretter. Misfarvninger er helt ufarlige og vil ofte kunne blive fjernet ved et besøg hos en tandplejer eller tandlæge, hvor dine tænder ville blive renset og derefter poleret. Der vil ofte komme misfarvninger på tænderne, hvis man har en dårlig mundhygiejne, hvor det ikke lykkes at fjerne blandt andet plak og madrester, der sætter sig på tændernes overflade. Det er derfor vigtigt at huske den daglige hygiejne af tænderne med tandtråd og tandbørstning. Har du spørgsmål til din specifikke mundpleje er du meget velkommen til at kontakte os. Vi vejleder dig gerne til, hvilken tandbørste og børstemetode, der vil være den bedste for dig og dine tænder.

  Caries

  Ligesom misfarvninger fra te og kaffe, kan caries få dine tænder til at se rådne ud. Huller i tænderne kan se ud på flere måder. De kan både være kridtet hvide eller mere over i en brun nuance og blive næsten helt sorte. Der findes flere former for caries, både aktiv og inaktiv. Det caries som ser mere kridtet ud tyder på det er en aktiv caries, hvor tanden stadig er under nedbrud. Inaktiv kronisk caries er ofte mere mørkebrun og kan blive nærmest sort.

  Rådne tænder og paradentose

  Paradentose kan give rådne tænder. Tandsygdommen, som går under navnet de løses tænders sygdom er en velkendt og normal tandsygdom, hvor tandkødet trækker tandkødet sig tilbage. Således blottes tandhalsen og skaber øget risiko for caries og misfarvninger. Parodontose, eller også kaldet tandkødsbetændelse, kan i øvrigt medføre dårlig ånde.

  Hvis du lider af paradentose er det vigtigt med en god mundhygiejne og at du kommer til regelmæssige tandeftersyn hos din tandplejer, og husker en god daglig mundhygiejne.

  Slid

  Hvis der kommer slid igennem dine tænders emalje vil der opstå adgang til dentinen, hvilket kan give risiko for store misfarvninger. Er dine tænder slidte ville dette ofte skyldes en bidfunktionel afvigelse. Vågner du ofte med spændingshovedpine og er øm i kæberne, kan det være tegn på at du skærer tænder om natten. Er dette tilfældet vil en bideskinne kunne hjælpe dig, så du ikke længere skærer tænder om natten og derved også undgår nyt slid. Kontakt os i dag, hvis du ønsker at vide mere om bideskinner eller slid på tænderne. Vi hjælper dig gerne med dit tandproblem!

  Dårlige tænder af medicin

  Der er flere slags medicin, der bevirker, at du bliver tør i munden. Hvis du begynder at få mundtørhed, vil du automatisk have større chance for at få caries. Det er særligt personer som tager medicin mod allergi og astma, psykiske lidelser, blodtryksregulerende, morfin samt personer der modtager kemoterapi, som kan få dårlig tilredte tænder.

  Dit almene helbred hænger sammen med din tandsundhed. Det viser sig nemlig at tandkødsbetændelse, rodbetændelse og paradentose, kan give en forhøjet risiko for at udvikle diabetes, hjerte-kar-sygsomme gigt og blodpropper. Derfor er en god mundhygiejne afgørende for dit almene og dine tænders helbred. En forebyggende tandpleje kan forbygge bakterier i blodbanen og derved også andre sygdomme. Hvis du har brug for hjælp til din forebyggende tandpleje, er du altid meget velkommen til at kontakte os!

  Behandling af rådne tænder

  Hvis dine dårlige tænder skyldes paradentose, caries, slid eller et anden form for tandsygdom kan tandlægen hjælpe dig med at udrede dit tandproblem. Med det in mente så kan det også være svært for din tandlæge at behandle dårlige tænder, hvis tænderne ikke er blevet behandlet i tide. I værste tilfælde ville det være nødvendigt at trække tænderne ud, men din tandlæge vil altid undersøge hvilke alternativer der inden. Hvis det skulle blive nødvendigt at fjerne nogen tænder ville disse kunne blive erstattet med tandimplantater eller tandkroner.

  Der er mange eksempler, hvor tænder i dårlig tilstand ofte kan reddes, hvorved du undgår en tandudtrækning. Det kræver dog at du reagerer på dine tænders tilstand hurtigst muligt og søger tandlægehjælp. Sørg således for at tage kontakt til din tandlæge, hvis du mærker noget unormalt ved dine tænder. Vi håber på at være din foretrukne akut tandlæge.

   

  © 2021 AKUT TANDLÆGER
  Tandblegning
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram