Smerte i tand

    Smerte i tand? Tandsmerter kan være nærmest invaliderende og er uden tvivl nogen af de værste smerter man overhovedet kan opleve. Tandpine er din munds måde at fortælle dig, at noget er, som det ikke bør være. Du kan være helt sikker på at tandsmerterne næsten aldrig forsvinder af sig selv. Tværtimod er det ikke unormalt, at dine smerter i tænderne forværres, hvis du ikke bliver behandlet i tide. Af denne grund anbefales det, at du kontakter tandlægen hurtigst muligt! Nedenfor kan du læse meget mere om smerter i tænder, hvilke årsager der ligger bag samt hvad du bør gøre, hvis du har smerte i en tand. Hvis du sidder tilbage med yderligere spørgsmål eller undren er du altid meget velkommen til at kontakte os.

    Årsager til smerter i tænderne

    Smerte i tand. Der kan være flere årsager til smerter i tænderne. Nedenfor kan du læse om de mest forekommende årsager:

    Caries: Et hul i tanden som er ubehandlet er en af de hyppigste årsager til tandsmerter. Når bakterierne finder vej til tandbenet, er der stor risiko for, at der kan opstå tandpine af generende karakter.

    Tandbyld: En tandbyld er en ansamling af betændelse, som opstår når der ikke er frit afløb for bakterierne. Bakterierne og betændelsen ophobes og dette medfører smerter på grund af det øgede tryk i bylden.

    Tandkødsbetændelse: Efterladte bakterier kan forårsage betændelse i tandkødet omkring tænderne. En sådan tandkødsbetændelse kan give smerter i tænderne.

    Parodontitis: Vedvarende tandkødsbetændelse udvikler sig til betændelse i den knogle som tanden sidder fast i. Dette kaldes parodontitis og kan være meget smertefyldt.

    Tandfrembrud - Visdomstænder: Visdomstænder i frembrud vil meget ofte give anledning til smerter. Dette ses særligt hvis der ikke er ordentlig plads til deres frembrud i kæben.

    Ondt i rodbehandlet tand

    Har du ondt i en rodbehandlet tand? Voldsomme smerter kan sagtens opstå ved rodbehandling af en tand, hvor bakterierne har fundet vej til nerven. Det kan også være hvis din tand knækker eller flækker ved et slag eller et uheldigt fald. Det kan også være du oplever smerter et par dage efter behandlingen er foretaget. Hvis dette er tilfældet er der ingen grund til at blive nervøs. Det er nemlig meget normalt, at man kan opleve smerter de første par dage efter en rodbehandling. Dette skyldes at tanden ikke er skabt til at blive behandlet på den måde og kan efter behandlingen være øm. Smerterne kan føles konstant dunkende eller som jag, der forplanter sig ud i hele kroppen. Hvis dette er tilfældet bør du vide at vi hos AKUT TANDLÆGER er klar til at hjælpe dig. Uagtet dag og tidspunkt kan vi være dig med akut behov behjælpelige!

    Du skal dog være opmærksom på, at har du smerter i længere tid, kan noget tyde på, at rodbehandlingen ikke har virket, som den burde. I sådanne tilfælde bør du kontakte AKUT TANDLÆGER nær dig og få en tid hurtigst muligt. Symptomerne for tandsmerter kan være dunken og tryk under tanden, hvilket ofte vil opleves værre om aftenen. Du bør altid kontakte en tandlæge, hvis du har smerter i din tand.

    Få hjælp til dine tandsmerter med en akut tandlægetid

    Det kan være helt umuligt som ikke-fagperson at finde frem til den bagvedliggende årsag til de opståede smerter i tænderne. Ved at kontakte AKUT TANDLÆGER lige så snart du oplever tandpine, kan du slippe for mange smerter. Har du brug for at blive smertefri er vi dig således altid behjælpelige. Vi har udvidede åbningstider samt åbent i weekenden helt uden yderligere gebyrer.

    Ondt i tand når jeg tygger

    Det kan være meget ubehageligt at have ondt i én eller flere tænder ved indtag af mad- og drikkevarer. Nedenstående faktorer kan ligge til grund for smerter i tænderne ved tygning:

    • Cariesudbrud, som ligger tæt på nerven
    • Knækket eller flækket tand
    • Tandbyld, også kaldet absces
    • Tandkødsbetændelse
    • Infektion omkring én eller flere visdomstænder
    • Følsomme tandhalse

    Ondt i tand efter fyldning

    Hvis du har ondt i tanden efter du har fået lavet en fyldning kan det skyldes, at fyldningen er for høj. Her vil løsningen være at justere fyldningen, så den passer bedre og mere præcist i din tand. Smerterne kan desuden også skyldes, at noget af tanden er knækket af, og nerven derved lider under et træthedsbrud i tanden. Et sådan træthedsbrud kaldes en infraktion, hvilket menes at nerven er irriteret. Dette kan i de fleste tilfælde ske efter en ny tandfyldning, fordi nerven kan være irriteret af selve boringen. Som regel er dette forbigående. Smerter kan desuden også skyldes følsomme tandhalse på grund af for kraftig tandbørstning – oftest er det lettere smerter. Skulle det alligevel ske at smerterne ikke skulle være forbigående, kan du altid kontakte os.

    God mundhygiejne forebygger smerter

    Mange smerter i mundhulen kan forebygges med en god og korrekt mundhygiejne. Først og fremmest handler det om at børste tænderne to gange dagligt med en blød tandbørste og med små, skånsomme gnubbebevægelser. Undersøgelser viser at en elektrisk tandbørste er mere anbefalesværdig end en almindelig tandbørste. Efter tandbørstning skal du fjerne madrester mellem tænderne ved hjælp af mellemrumsbørster, tandstikker eller tandtråd. God mundhygiejne vil forebygge eventuelle tandsmerter.

    Skulle uheldet alligevel være ude er vi dig således altid behjælpelige!

    © 2021 AKUT TANDLÆGER
    Tandblegning
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram