Tandpine visdomstand

  Tandpine i visdomstand? Vi ved gennem vores mange års erfaring som akut tandlæge at tandsmerter er nogen af de værste smerter vi mennesker kan udsættes for. Tandpine forvoldt af en visdomstand kan både medføre hævelse, ømhed, rødme, smerter i mund og tandkød, synkebesvær samt dårlig ånde. I langt de fleste tilfælde vil smerterne opstå som følge af betændelse i tandkødet eller manglende plads til visdomstændernes frembrud. Uanset årsagen til dine smerter er det vigtigt at få behandlet den pågældende årsag omgående. Smerterne er din munds måde at gøre dig opmærksom på, at noget er galt. Derfor bør du også reagere på dem omgående. Du kan være helt sikker på, at tandproblemet kun vil udvikle sig yderligere, jo længere tid du venter med at kontakte en professionel tandlæge.

  En akut behandling af tandpine i din visdomstand består typisk af en skylning med klorhexidin og i nogle tilfælde en penicillin-kur. Kommer tandpinen igen gentagne gange, kan en operativ fjernelse eller tandudtrækning være en nødvendig løsning. Dette vurderer tandlægen ud fra et røntgenbillede for at afklare, hvorvidt tanden har mulighed for at bryde frem, eller om den kan risikere at skade de omkringstående tænder. Nedenfor kan du læse meget mere om hvad smerterne i dine visdomstænder kan skyldes, hvilke tegn du bør være opmærksom på, samt hvilke smertestillende håndkøbsmedicin du kan anvende til din tandpine.

  Hvorfor får jeg smerter i visdomstænderne?

  Der kan være flere årsager til smerter i en eller flere visdomstænder. Følgende komplikationer kan blandt andet opstå og føre til smerter og tandpine i visdomstænderne.

  • En visdomstand der vokser skævt
   Nogle visdomstænder kan vokse ud i en forkert vinkel grundet manglende plads i munden. Dette kan føre til smerter i tandkød eller kind og skabe irritation. At der ikke er plads til visdomstænderne i munden er helt normalt, hvorfor det i nogle tilfælde vurderes at være en fordel at fjerne visdomstænderne. Det kan tandlægen enten gøre med en normal tandudtrækning eller en operativ fjernelse.
  • Delvis frembrudt visdomstand
   Der kan opstå betændelse i tandkødet omkring en delvist frembrudt visdomstand. Det viser sig ved smerte, rødmen, hævelse og problemer med at åbne munden helt. I sådanne tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne tanden.
  • Ikke frembrudt visdomstand
   Andre visdomstænder kan have svært ved at bryde igennem tandkødet. Dette kan igen skyldes manglende plads i munden, der gør det svært for den pågældende tand at bryde igennem. Når visdomstanden ikke kan bryde igennem, kan det også føre til komplikationer, smerter og tandpine i visdomstanden og det omkringliggende område. Smerterne kan være af forskellig karakter men er ofte kendetegnet ved store uudholdelige smerter.
  • Cystedannelse
   I meget sjældne tilfælde kan der dannes cyster, som er et væskefyldt hulrum. Dette vil føre til smerter omkring den pågældende visdomstand.
  • Betændelse i slimhinden
   Ved frembruddet af visdomstanden kan der ligeledes opstå betændelse i tandkødet omkring visdomstanden. Dette medfører smerter omkring visdomstanden. Generelt ser man, at visdomstænder, særligt dem i undermunden, jævnligt giver anledninger til vanskeligheder med infektion.
  • Caries – huller i visdomstanden
   Mad og skadelige bakterier kan let samle sig om visdomstanden, hvis den ikke er brudt helt frem. Dette kan medføre huller i tænderne på sigt, da området ligeledes kan være svært at rengøre, fordi tanden befinder sig bagerst i munden.

  Hvornår skal jeg søge tandlæge i forbindelse med smerter i min visdomstand?

  Du bør kontakte din tandlæge omgående, hvis du oplever stærke smerter og tandpine omkring dine visdomstænder. Der kan være opstået betændelse, eller måske vokser din visdomstand skævt. Dette er komplikationer som kun tandlægen kan gøre noget ved. I langt de fleste tilfælde vil smerterne ikke være noget du selv kan gøre noget ved. Smerterne kræver således professionel behandling. Med det in mente, så anbefaler vi, at du tager smertestillende håndkøbsmedicin herunder en kombination af Ipren og Panodil indtil du kan blive tilset af en tandlæge.

  Hos AKUT TANDLÆGER anbefaler vi, at du søger professionel akut tandlægehjælp hurtigst muligt. Dette fordi smerterne kun vil tage til indtil du bliver tilset og behandlet. For at undersøge, hvad dine smerter skyldes vil akut tandlægen undersøge dine tænder og tage et røntgenbillede af den berørte visdomstand for at vurdere, hvordan det kan behandles. Herefter er det helt op til dig som patient, hvorvidt du ønsker behandling. Vi fortæller dig altid om behandlingsmetoden samt prisen for behandlingen inden vi påbegynder en eventuel behandling. Vi leverer en ærlig og samvittighedsfuld behandling - hver eneste gang.

  Fjernelse af visdomstand

  Skulle det vise sig at den bedste behandlingsmetode vil være at fjerne din visdomstand, så bør du vide at vi har stor erfaring med både tandudtrækning og operativ fjernelse af visdomstænder. Vi kan således altid være behjælpelige med at komme din akut tandpine til livs.

  Det er dog langt fra i alle tilfælde at visdomstænderne anbefales at fjernes. Ofte er der kun plads til, at en lille del af den pågældende visdomstand bryder frem i munden. Hvis den delvist frembrudte visdomstand ikke gør skade, er der ingen grund til at fjerne den. Ligeledes kan du opleve at der opstår betændelse i tandkødet omkring en delvist frembrudt visdomstand. Tandlægen kan dog godt behandle denne betændelse uden at gøre noget ved visdomstanden. Men hvis betændelsen kommer igen, vil det være nødvendigt at fjerne tanden. Viser det sig, at den mest fordelagtige behandling vil være at fjerne tanden, bør du vide at vi gør det 100% smertefrit.

  Betændelse i tandkødet - Tandpine visdomstand

  Mange mennesker, særligt unge, oplever en slem tandpine ved frembruddet af deres visdomstænder. Dette skyldes, at der hos mange ikke er plads nok i kæbepartiet til, at visdomstanden kan vokse ordentligt ud. Som konsekvens af dette, bryder tanden ofte kun delvist frem i munden. I disse situationer opstår, der som regel en lille tandkødslomme omkring selve tanden, som er utroligt svær at holde ren. Det betyder, at selv hvis man gør det forebyggende arbejde ordentligt og børster tænder grundigt, så kan bakterier hobe sig op og udvikle sig til betændelse i tandkødet.

  Tandpine er en af de værste smerter vi mennesker kan udsættes for

  Hvis du ignorerer tandpine kan det være opskriften på en katastrofe! Orale smerter af enhver art, er vigtige at tage alvorligt! Mange antager at tandpine forsvinder af sig selv med tiden, ligesom det er tilfældet med en masse andre former for dagligdags ømhed og smerter, men det modsatte er tilfældet – en tandpine betyder, at din krop forsøger at fortælle dig noget vigtigt!

  AKUT TANDLÆGER er til for dig, når du har brug for os, så tøv ikke med at søge hjælp for tandpinen! Uanset om du har brug for behandling tidligt om morgenen eller sent om aftenen, kan vi hjælpe dig – mandag til fredag og i weekenden! Vi ser frem til at hjælpe dig med dine tandkomplikationer.

  Tegn på tandpine på grund af visdomstand

  Det er ikke altid, der er plads til visdomstænderne i munden, hvilket kan resultere i, at de har svært ved at bryde igennem. Det kan både skabe smerter fra selve tandgennembruddet og fra små lommer mellem tandkødet og tanden, der opstår infektion i.

  Tegnene på tandpine fra en visdomstand kan være:

  • Smerter der er nemme at lokalisere til én tand
  • Ømhed når du tygger
  • Generel ømhed, særligt ved berøring
  • Besvær med at åbne munden på fuldt gab uden smerter
  • Besvær med at synke uden smerter

  Vi hjælper mange akutte patienter hver eneste dag, skal vi også hjælpe dig?

  © 2021 AKUT TANDLÆGER
  Tandblegning
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram