Stifttand

  Betegnelsen stifttand bruges til tider om et tandimplantat. Dog er det langt fra det samme. Hvad forskellen præcis er på de to behandlinger, kan du blive meget klogere på i dette blogindlæg. Ordet stifttand er definitionen på en tand, der har fået isat en metal- eller fiberstift. Har du tabt en stifttand er det vigtigt, at du kontakter din tandlæge hurtigst muligt. Holder din egen tandlæge lukket kan vi være din akutte tandlægeløsning. Uanset om du har tabt en stifttand eller har været udsat for et andet tandtraume så kan vi hjælpe dig. Vores erfaring med akutte patienter gør, at vi kan behandle stort set alle former for akutte tandproblemer. Vi hjælper patienter med tandpine og andre tandsmerter hver eneste dag, skal vi også hjælpe dig?

  Nedenfor kan du læse meget mere om, hvad en stift er, hvornår du kan have brug for en stifttand samt hvad du bør gøre, hvis du har tabt stiften eller har andre former for tandkomplikationer. Har du yderligere spørgsmål er du altid meget velkommen til at kontakte os. Vi sidder klar til at råde og vejlede dig i henhold til din akutte tandsituation.

  Hvad er en stifttand?

  Som skrevet ovenfor er en stifttand en tand, der har fået isat en metal- eller fiber stift. Årsagen til, at man kan have behov for at sætte en stift ned i en tand kan være, at der mangler så store dele af den naturlige tandsubstans, at en stift er en nødvendighed for igen at kunne genopbygge tanden. Det vil altså sige, at der er så lidt sund tand tilbage, at pladsen er for lille til at kunne få fyldningen til at forblive fastlimet til tanden, hvis denne belastes. Rodbehandlede tænder, hvor der ikke er megen tandsubstans tilbage, har ofte behov for en stift inden en opbygning i plast er muligt.

  Det er helt op til din tandlæge at afgøre, hvorvidt en stifttand vil være den rette behandling for dig. Har du spørgsmål til behandling er du altid meget velkommen til at kontakte os.

  Hvornår har jeg brug for en stifttand?

  Du kan have brug for en stifttand, hvis du mangler en eller flere flader af en tand. Dine tænder består hver af fem flader. Jo flere flader du mangler af en tand, desto større behov vil der være for en stiftbehandling for at kunne genopbygge tanden. Manglende flader kan enten skyldes caries eller et andet tandtraume.

  Stiften udgør et skelet, som gør det muligt at bygge tanden op omkring den. Tanden bygges op i plastik omkring stiften. Det er i de fleste tilfælde muligt ved hjælp af en stift at bygge en tand op – også selvom der mangler megen tandsubstans, men hvis din tand er så beskadiget, at den er knækket under kæbeknogle niveau eller et cariesangreb ligger så dybt, at en stift ikke er nok til genopbygning, så vil tanden i sådanne tilfælde mistes.

  Tabt stifttand

  Har du tabt din stifttand er det vigtigt, at du kontakter din tandlæge hurtigst muligt, således at tandlægen kan afgøre hvorvidt stiften kan sættes fast igen. Det kan også være at tandlægen vurderer, at en anden behandling skal erstatte den tabte stifttand. Som din lokale akut tandlæge kan vi hjælpe dig, hvis uheldet er ude. En tabt stifttand kan medføre stort ubehag og de smerter eller komplikationer, som du kan opleve skal du reagere på omgående. Du må huske på, at smerterne er din munds måde at fortælle dig, at noget er galt. Derfor må du aldrig ignorere smerterne, men derimod altid tage kontakt til os. På den måde kan vi hjælpe dig hurtigst muligt med dine tandkomplikationer.

  Stift tand eller implantat?

  En stifttands behandling kræver, at du har en tand eller som minimum en intakt tandrod at placere stiften i. Dette fordi tanden tanden ved hjælp af plast skal genopbygges omkring stiften. Stifttands opbygningen bør, for at sikre optimal holdbarhed, afsluttes med en kronebehandling. En krone sidder som et tyndebånd omkring tanden og sikrer hermed en jævn trykfordeling, så stifttands opbygningen ikke knækker, når du tygger på noget hårdt.

  Et tandimplantat er en kunstig tandrod. Tandimplantatet er en skrue i titanium, der placeres i kæbeknoglen. Det betyder, at en tandimplantatbehandling er en mulighed, der hvor du eventuelt mangler en tand. Har du komplikationer med din stift eller implantat så sidder vi klar til at hjælpe dig!

  Hvad koster behandlingen?

  Helt generelt er det næsten umuligt at sige, hvad en tandbehandling præcis vil koste. Dette gør sig også gældende for en stifttand. Der er flere faktorer der spiller ind for at prisen kan udregnes. Prisen på en stifttandbehandling kan afgøres ved en tandundersøgelse og et røntgenbillede. Det er vigtigt, at kunne se tandens rodforhold inden en stift placeres i tanden. Kun et røntgenbillede giver mulighed for at se tandens forhold omkring tandroden. Er tanden ikke rodbehandlet, vil en rodbehandling ofte være en nødvendighed inden en stift i sættes tanden. Det vil altid være individuelt, hvilken behandling, der vil være den bedste i dit henseende.

  Prisen for en eventuel rodbehandling vil komme oveni prisen på stifttanden. Det anbefales også ofte at afslutte en stifttand med en krone, hvis man ønsker et permanent og holdbart resultat. En krone er med til at styrke og sikre stifttands opbygningen.

  Har du brug for akut tandlægehjælp så bør du vide, at vi udelukkede tillægger vores behandlinger et fast lavt akut-gebyr. Med os som din foretrukne akut tandlæge risikerer du således aldrig at komme til at betale tårnhøje gebyrer. Dette er uanset om der er tale om et akut behov eller ej. Vi håber på at være din foretrukne akut tandlæge.

  © 2021 AKUT TANDLÆGER
  Tandblegning
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram