Tandbyld vagtlæge

  En tandbyld, også kaldet absces på fagsprog, er en samling af betændelse omkring tænder og tandkød. En tandbyld er en infektion af bakterier, som over tid vil vokse sig større og medføre smerte i munden, hvis den vel og mærke ikke behandles. I dette blogindlæg kan du blive meget klogere på:

  • tandbyld som behandling
  • Hvad der forårsager en tandbyld
  • Hvad du bør gøre, hvis du har en tandbyld i munden

  Det er vigtigt at du kontakter en vagttandlæge, og ikke en vagtlæge eller praktiserende læge, hvis uheldet er ude. Du skal således ikke kontakte din egen læge eller ringe til lægevagten. Så hvis du har behov for at blive kigget på af en fagperson så vil det være en tandlæge der er behov for. Tandlægen kan vurdere hvad der er den bedst mulige behandling, om det kan vente eller om det er klogt at gøre noget ved det nu.

  Hvorfor opstår en tandbyld?

  En tandbyld opstår, hvis der kommer bakterier ind til tandens nerve. Tandens nerve holder tanden i live. En tandbyld opstår i dødt væv, hvor der således samtidig er bakterier til stede. Bakterierne i munden lever af tandens døde væv og danner heraf betændelse, som ophober sig og bliver til en tandbyld. Du kan have knækket noget af din tand, eller have et dybt hul i tanden, som kan forårsage at bakterierne kan trænge ind til tandens nerve. Der kan også være en hel tredje årsag til den opståede tandbyld.

  Er der ikke frit afløb for betændelsen, hober den sig op i vævet og bliver til en såkaldt tandbyld. Bylderne ses oftest ved:

  • Visdomstænder som er ved at bryde frem, men hvor det normale frembrud forhindres
  • Paradentose, hvor noget af tandens væv er dødt
  • Rodbetændelse, hvor tandnerven er død

  Symptomer på en tandbyld

  En tandbyld kan være forårsaget af mange forskellige ting. Af denne grund er der også forskellige symptomer, alt efter hvilken bagvedliggende årsag, der har frembragt tandbylden. Nedenfor er de hyppigste symptomer for en tandbyld opridset:

  • Ømhed ved synkning
  • Rødme og hævelse
  • Smerter af dunkende karakter
  • Feber

  Hvad bør jeg gøre, hvis jeg har en tandbyld?

  Hvis du har en tandbyld skal du hverken søge vagtlæge eller lægevagten, men derimod søge vagttandlæge. Skulle uheldet være ude på et tidspunkt, hvor din egen tandlæge har lukket kan du med fordel opsøge AKUT TANDLÆGER nær dig. Bliver årsagen til tandbylden fjernet i tide, kommer der normalt ingen følger. Hvis en tandbyld derimod ikke bliver behandlet korrekt og i tide får betændelsen bedst mulige betingelser for at sprede sig til blodet. Betændelsen kan i så fald sætte sig i lunger, hjerte eller hjerne, og være årsag til en livstruende tilstand. Af denne grund er det meget vigtigt, at du ikke ignorerer bylden og de medfølgende smerter. Tandsmerterne prøver at fortælle dig, at noget er, som det ikke bør være.

  Hvis du har mod på det, kan du selv prikke hul på bylden med en steriliseret nål. På den måde kan betændelsen løbe fra og dette kan give dig lidt smertelindring, mens du venter på at blive tilset og behandlet af tandlægen. Hos AKUT TANDLÆGER har vi stor erfaring med behandling af tandbylder. Husk, at jo før tandsygdommen opdages, jo større mulighed er der for både at spare penge og tid i tandlægestolen.

  Hvordan foregår behandlingen?

  Behandlingen af en tandbyld påbegyndes ved at skabe frit afløb for byldens ophobning af betændelse. Behandlingen sigter mod at betændelsen ikke spreder sig og endvidere at stoppe dannelsen af yderligere betændelse. Hvis du har fået en tandbyld, drejer det sig om hurtigst muligt at få betændelsen ud. Når der prikkes hul på bylden vil smerterne lindres. Behandlingen vil i øvrigt altid afhænge af byldens bagvedliggende årsag.

  Hvad koster behandlingen?

  En tandbyld kan være forårsaget af mange forskellige ting og derfor bliver prisen også individuelt beregnet udfra din specifikke tandsituation. Behandlingen vil derfor altid afhænge af byldens årsag. I de fleste tilfælde laver tandlægen en akut oplukning for at vurdere, hvilken behandling som vil være mest fordelagtig. Hos AKUT TANDLÆGER tilbyder vi billige priser, som er prissat så alle kan være med. Endvidere er det vigtigt for os at du altid selv har vished over både pris og procedure forinden en behandling. Det er således altid dit valg, hvorvidt du ønsker behandling.

  Akut tandlægehjælp

  Hvis du ikke formår at opretholde en sund mundhygiejne, er der stor chance for at du udvikler tandbylder samt andre tandsygdomme. Disse vil oftest være kendetegnet ved at du har ondt i tænderne eller har andre generende tandsmerter, som skal behandles hurtigst muligt. Det er afgørende at årsagen til de akutopstået smerter bliver fundet og ikke mindst behandlet i tide. Ellers risikerer du at problemet udvikler sig til et værre stadie end først antaget. Er uheldet ude er vi hos AKUT TANDLÆGER dig således altid behjælpelige. Vi har udvidede åbningstider samt lørdagsåbent.

  Uagtet om du ønsker at bestille en tid eller blot ønsker svar på spørgsmål, vil vi vejlede dig efter bedste evne.

  © 2021 AKUT TANDLÆGER
  Tandblegning
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram