Betændelse i tand

  Har du betændelse i en tand er det afgørende at få akut tandlægehjælp. Betændelse i en tand er ofte ledsaget af akut tandpine. En betændelsestilstand eller anden form for tandkomplikation kan forårsage meget smerte. Derfor er det fordelagtigt at kende til en lokal akut tandlæge. Det er her vi kommer ind i billedet. Gennem vores erfaring ved vi, at tandgener tit opstår på ubelejlige tidspunkter. Oftest er dette i weekenden eller i aftentimerne, hvor de fleste tandlægeklinikker har lukket. Det har vi ikke hos AKUT TANDLÆGER. Vi har udvidede åbningstider, hvilket betyder at du kan få en akut tandbehandling, når du har brug for det. Vi råder og vejleder dig også gerne i henhold til din akutte tandsituation. Vi har tandlægeklinikker i hele landet, hvorfor vi kan hjælpe dig uanset, hvor du befinder dig. Vi hjælper mange akutte patienter hver eneste dag, skal vi også hjælpe dig?

  Nedenfor kan du blive meget klogere på betændelse i en eller flere tænder, hvorfor tilstanden opstår, hvilke symptomer du bør være opmærksom på, samt hvorledes tandlægen behandler komplikationen. Hvis du har yderligere spørgsmål er du altid meget velkommen til at kontakte os. Vi besvarer gerne de spørgsmål du sidder tilbage med eller hjælper dig med at finde en akut tandlæge i dit nærområde.

  Betændelse i tand - Tandrodsbetændelse

  Tandrodsbetændelse er som det ligger i ordet, betændelse omkring roden af en tand. Betændelsen opstår oftest som følge af et dybt hul i tanden. Går du rundt med et eller flere huller i tænderne, som ikke bliver behandlet kan dette medføre betændelse i det pågældende område. Hvis cariesangrebet ikke behandles i tide vil bakterier fra hullet i tanden brede sig som betændelse til tandens nerve. Dette vil resultere i at nerven langsomt dør. Breder betændelsen sig til den knogle, som tanden sidder fast i, opstår der en såkaldt rodbetændelse.

  Næsten alle mennesker oplever at få tandrodsbetændelse én eller flere gange i livet. Den bedste måde at forhindre rodbetændelse på er ved at undgå huller i tænderne og få lavet de huller, som opstår, inden de når at blive alt for store. Det er derfor vigtigt at gå til tandlæge regelmæssigt. Derudover er din egen forebyggende tandpleje afgørende for dit tandsæts fremtid, herunder valg af tandbørste, børsteteknik samt supplement i form af tandtråd eller lignende. Har du specifikke spørgsmål til din egen forebyggende tandpleje, så tøv ikke med at kontakte os. Vi råder og vejleder dig gerne med afsæt i dine ønsker og behov. Hvis du har den mindste mistanke om en betændelsestilstand i din mund, så tøv ikke med at kontakte os!

  Hvorfor får man rodbetændelse?

  Tandrodsbetændelse opstår, hvis nerven i den pågældende tand er død efter et dybt cariesangreb. Bakterierne i hullet breder sig til tandens nerve, som sidder midt inde i tanden. Når bakterierne har nået tandens nerve, går der betændelse i den. Herefter dør nerven og betændelsen breder sig til den knogle, tanden sidder fast i. Rodbetændelse kan også opstå i en tand, som allerede har været rodbehandlet. Det skyldes, at ikke alle bakterier i rodkanalen blev fjernet ved den første rodbehandling. Hvis bakterierne kommer uden for rodkanalen, vil der opstå en ny betændelse omkring roden. Der kan således være flere grunde til en tandrodsbetændelse. Uanset årsagen bag er det vigtigt at få problemet behandlet hurtigst muligt.

  Hvad er symptomerne på rodbetændelse?

  Som oftest giver tandrodsbetændelse symptomer. Dog er der tilfælde, hvor tandproblemet ingen symptomer giver, hvorfor problemet først kan opdages tilfældigt ud fra et røntgenbillede. Uanset om betændelsen giver symptomer eller ej, skal den behandles. Ellers vil betændelse brede sig videre i knoglen, hvor den kan være meget svær at stoppe.

  Hvis der opstår et hul i tanden, vil tandens nervevæv, blodkar og bindevæv (pulpa), begynde at sende signaler. Signalerne er til for at du som patient kan reagere på dine tandkomplikationer. Nedenfor har vi oplistet de hyppigste symptomer på betændelse i en tand:

  • Ømhed ved tygning
  • Konstante og dunkende smerter
  • Farveændring på tanden
  • Tanden føles for høj ved sammenbid
  • Dårlig ånde eller smag i munden
  • Ømhed ved synkning
  • Hævelse og ømhed omkring kæbepartiet

  Oplever du en eller flere af ovenstående symptomer bør du ikke tøve med at kontakte os. Dine tandsmerter er din munds måde at fortælle dig, at noget er galt. Derfor bør du også reagere på smerterne omgående. Ignorerer du smerterne udvikler komplikationen sig blot til et værre problem. Dette vil i langt de fleste tilfælde også have betydning for prisen på din behandling.

  Hvordan ved jeg, at der er betændelse i tanden?

  Som ikke-fagperson kan det være rigtig svært at vurdere, hvad de opståede tandsmerter skyldes. Derfor kan du aldrig være helt sikker på, at der er tale om en betændelsestilstand. Med det in mente så er de ovenstående symptomer ofte et tegn på betændelse i en tand. Det skal dog bekræftes af en professionel før en eventuel behandling kan begynde og dine smerter dermed forsvinder.

  Uanset hvilken situation der er tale om, er det nødvendigt at gøre noget ved betændelsen - symptomer eller ej. Hos AKUT TANDLÆGER kan vi hjælpe dig med dine tandgener. Vi vil gerne være din foretrukne akut tandlæge.

  Hvordan behandles tandrodsbetændelse?

  Uanset om tandrodsbetændelse giver symptomer eller ej er det en tilstand, som bør behandles hurtigst muligt. For at afgøre, hvorvidt der er tale om en betændelsestilstand skal du til en konsultation, hvor tandlægen med et røntgenbillede kan afsløre betændelsens eksistens. Bliver en tandrodsbetændelse behandlet i tide med en rodbehandling er der normalt ingen følgevirkninger. Behandlingen foregår ved, at den pågældende nerve fjernes og den tomme rodkanal bliver renset og fyldt. På den måde sikres det at ingen bakterier kan komme ind. Selve rodbehandlingen er normalt også helt ukompliceret. Dog kan der opstå rodbetændelse på samme tand mere end en gang. Derfor skelner tandlægen mellem behandling af tandens første rodbetændelse og den behandling, som foretages, hvis tanden allerede har været rodbehandlet før. Det er afgørende, at du holder øje med den eller de tænder, som således måtte være i risikozonen for en eventuel tandrodsbetændelse.

  Uanset om din tand har været rodbehandlet før eller det er første gang du oplever en betændelsestilstand, så kan vi hjælpe dig. Vi tilbyder akutte tandlægetider helt uden gebyr. Vi har således samme billige priser, uanset om der er tale om et akut tandproblem eller ej. Vores største interesse som akut tandlæge er at afhjælpe dig dine tandsmerter hurtigst muligt med afsæt i dine specifikke ønsker og behov. Frygter du tandlægebesøget, så fortæl os gerne ærligt om det. Vi tager højde for din tandlægeskræk og tilrettelægger behandlingen efter dig. Det skal være en god oplevelse at blive hjulpet hos akut tandlægen - hver gang!

  © 2021 AKUT TANDLÆGER
  Tandblegning
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram