Tandsten (calculus) er forkalkede bakterier. Tandsten opstår, hvis du ikke formår at holde dine tænder helt rene. For at undgå det helt er der nogle gode råd du med fordel kan gøre brug af. Desuden kan du i nedenstående blogindlæg få svar på, hvordan du bedst forebygger tandsten, hvilke symptomer du kan opleve og meget mere.
Hvad er tandsten?
Tandsten er forkalkede bakterier, og består således af kalk. Som skrevet ovenfor så opstår tandsten fordi tænderne ikke bliver rengjort som de bør. Når tænderne ikke er rene, bliver gamle madrester og bakterier forkalket af den kalk, som primært findes i vores spyt. På den måde opstår tandsten. Helt grundlæggende betyder det, at jo bedre din mundhygiejne er, desto færre tandsten.
Ved tandsten kan man skelne mellem tandsten over og under tandkødskanten. Tandsten under tandskødskanten kan gå hen og være særlig farlig, da denne form er ensbetydende med betændelse i tandkødet. I værste tilfælde kan denne betændelse udvikle sig til tandsygdommen paradentose, som på længere sigt kan medføre til tab af tænder. Af denne grund er det vigtigt at få fjernet eventuelle tandsten regelmæssigt hos din tandplejer eller tandlæge.
Hvad kan jeg selv gøre?
Der er et hav af forskellige bakterier i din mund. Nogle af dem har du brug for, mens andre helst skal holdes nede. Tandsten er en af de bakterietyper, som skal holdes nede for at undgå videre tandskader. For at undgå tandsten bør du være særlig opmærksom på brugen af tandtråd eller mellemrumsbørster efter tandbørstning. Det er nemlig i langt de fleste tilfælde ikke muligt for din tandbørste at komme ind i alle huller og sprækker, hvorfor tandtråden er fordelagtigt at anvende.
Hver gang du spiser og drikker ophobes bakterier på dine tænder. Disse bakterier kaldes for plak. Plak er en blød og gennemsigtig belægning, som du kan fjerne med tandbørste og tandtråd. Forebyggelsen af plak er vigtig i og med, at det er denne som udgør fundamentet for tandstens opståen. Tandsten opstår nemlig, når kalk fra dit spyt aflejres i plakken på dine tænder. Kalken har gode betingelser for at sætte sig fast her, og gør du ikke det, som der skal til for at komme plakken til livs, vil tændernes overflade blive rå og desuden få en gullig farve. Formår du ikke at fjerne plakken dagligt er der således risiko for at du danner tandsten, som efterfølgende kan udvikle sig til huller i tænderne eller løse tænder.
Tandsten kan i modsætning til andre tandproblemer opstå på ganske få dage. Derfor er forebyggelsen noget, du bør have i baghovedet hele tiden og ikke mindst handle på dagligt. Hvordan du bedst gør dette, kan du læse mere om nedenfor.
Forebyggelsen er den vigtigste faktor
Det bedste, du kan gøre for at forebygge tandstens opståen, er at opretholde en sund og forebyggende tandpleje. Dette gør du bedst ved at børste dine tænder grundigt to gange dagligt. Sørg for at komme hele vejen rundt i munden – også de steder der ikke er lettest at børste. Samtidig er tandtråd et godt supplement til tandbørstning, da du ved brug af tandtråd eller dentalbørster kan få bugt med den plak, som tandbørsten ikke formår at fjerne. Desuden er det centralt for forebyggelsen, at du regelmæssigt får foretaget tandrensning hos din tandplejer eller tandlæge.
Kan man selv fjerne tandsten?
Det er ikke selv muligt at fjerne tandsten. Du kan dog selv gøre noget for at minimere dannelsen af det. Som skrevet ovenfor er dagligt renhold i form af god tandbørstning samt brugen af tandtråd imellem dine tænder vigtig, for formålet om at holde dannelsen nede. Alligevel bør du vide at de fleste af os alligevel vil danne tandsten i et større eller mindre omfang. Det er derfor afgørende for dine tænders fremtid, at du fortsat besøger din tandplejer eller tandlæge for regelmæssige tandrensninger. På tandlægeklinikker har de således de nødvendige instrumenter til fjernelse af belægninger således, at dine tænder eller tandkød ikke tager skade. Ved en tandrensning hos tandlægen benyttes en speciel ultralydsrenser og særlige instrumenter til fjernelse af de hårde samt bløde belægninger på tænderne. Det er yderst vigtigt at instrumenterne benyttes korrekt således, at tændernes emalje og rodoverflader ikke tager skade. Det anbefales derfor aldrig at du selv forsøger at fjerne tandsten.
De vigtigste symptomer
Et tydeligt symptom på tandsten er hvis overfladen af dine tænder føles rug. Prøv at køre tungen frem og tilbage på bagsiden af fortænderne i underkæben - hvis overfladen føles rug er dette et typisk tegn på tandsygdommen. Gør samme øvelse på forsiden af de store kindtænder i overkæben, hvor der ofte dannes store mængder tandsten. Belægningen på tænderne er gul og brunlig og kan sagtens spottes med det blotte øje.
Derudover så skal du være opmærksom på om dit tandkød bløder, da tandsten kan genere tandkødet og være medvirkende til udviklingen af tandkødsbetændelse (gingivitis). Og da tandkødsbetændelse på sigt kan udvikle sig til paradentose, bør du derfor sørge for at rense dine tænder regelmæssigt og ikke mindst grundigt.
Umuligt at fjerne tandsten med tandbørsten
Når først plakken har siddet et par døgn, så udvikles en hårdere belægning. Efter en lille uge er denne ikke længere mulig at børste væk, og i disse tilfælde er en professionel tandrensning hos tandlægen eller tandplejeren en nødvendighed. Det er meget individuelt, hvor ofte der er behov for fjernelse af tandsten, så tal gerne med din tandlæge og lyt til denne anbefaling.
Undgå problemer med tandsten – Følg disse gode råd
Helt overordnet er mængden af tandsten varierende fra person til person. Af denne grund kan du være uheldig meget hurtigt at danne belægninger, også selvom du har en sund og grundig forebyggende tandpleje. Omvendt kan du også være heldig nærmest ikke at døje med tandsten. Det er således meget individuelt. For at undgå problemer kan du læse nedenstående opsummerende råd:
- Daglig tandbørstning og brug af tandtråd eller mellemrumsbørster
- Skab glatte flader med din tandbørste. Mærk efter ved at køre din tunge over tændernes overflade.
- Tandsten er som anført ru og derfor vil du faktisk godt kunne mærke tandsten med tungen
- Spytsammensætning kan have en betydning for dannelsen af tandsten. Spørg din tandlæge eller tandplejer til råds om dit behov for rensning.
Tandsten som har udviklet sig til en tandskade
Som skrevet ovenfor så kan det i nogle tilfælde ikke undgås at tandsten når at videreudvikle sig til en betændelsestilstand, caries eller paradentose. Uagtet hvilken tandskade, som belægningerne på din tænder kan forårsage så er det yderst vigtigt, at du bliver tilset og eventuelt behandlet. Bliver du ikke behandlet i tide kan du være sikker på at din akutte tandsituation blot udvikler sig til noget værre, som tiden går. Hvis du pludselig oplever akutte tandsmerter, kan vi som erfaren tandlægeklinik være dig behjælpelige. Hos AKUT TANDLÆGER udfører vi alle former for behandlinger til samme lave priser, som normalt. Vi har udvidede åbningstider og tager desuden kun et fast LAVT gebyr. Du er meget velkommen til at kontakte os, hvis dine tandsten har videreudviklet sig til et akut tandlægeproblem. Du er altid meget velkommen til at kontakte os for råd og vejledning eller for tidsbestilling. Vi sidder klar til at dele ud af vores viden og erfaring inden for akutområdet.
Du er velkommen til at kontakte os, hvis du skulle sidde tilbage med yderligere spørgsmål. Vi er altid klar til at hjælpe dig!